Piller

Umiddelbart har lægemiddelindustrien fat i den lange ende. Men i Region Midtjylland har regionsrådet med et særligt udvalg forsøgt at få styr på udgifterne til ny, dyr medicin. Lærestykket er, at den største indsats skal ske nationalt.

Det handler om alvorligt syge patienter som mennesker med kræft, leddegigt eller sygdomme i blodet. Patienter, der med nye lægemidler får en chance for at forbedre deres livskvalitet, forlænge livet eller måske endda blive helt raske.

Men det handler også om store udgifter for sundhedsvæsenet. I Region Midtjylland alene blev der sidste år brugt cirka en milliard kroner på ny, dyr medicin og nye behandlinger. Og udgiften til ny dyr medicin stiger med omkring 200 millioner kroner om året.

- De udgifter er vi selvfølgelig nødt til at have snor i. Men det er en svær balance mellem at sikre patienterne den bedste behandling, og så at vi ikke kommer til at betale for meget, siger Anne V. Kristensen (V).

Fra november sidste år til 31. august i år har hun vært formand for Det midlertidige udvalg til belysning af effekt og nytteværdi af nye dyre lægemidler i Region Midtjylland. I udvalget har syv medlemmer af regionsrådet koncentreret sig om, hvad de kan gøre på nationalt, regionalt og lokalt plan, for at finde den balance.

Desværre er det ikke meget vi selv kan gøre, på regionalt og lokalt plan, erkender udvalgets næstformand, Leif Mørch (S).

- Faktisk er det nok vores vigtigste erkendelse: Nu har vi endevendt området, og vi er kommet frem til, at det bedste vi kan gøre, er at bakke op om den nationale indsats, siger han. 

Den nationale indsats drejer sig blandt andet om fælles nationale anbefalinger af, hvilken medicin hospitalerne skal bruge, så de ikke bliver spillet ud mod hinanden og patienterne tager på shopping.

I foråret indgik sundhedsministeren en prisaftale med Lægemiddelindustriforeningen. På baggrund af erfaringerne herfra anbefaler betænkningen, at sundhedsministeriet overvejer, om Danmark med fordel kan indføre et referenceprissystem på samme måde, som de gør i blandt andet Norge.

 

- I Danmark er prisdannelsen helt fri. Det vil sige, at vi stort set betaler, hvad medicinalselskabet forlanger. I Norge siger de, at de ikke vil betale mere end højst gennemsnitsprisen for syv europæiske lande. Det betyder, at medicinpriserne i Norge er cirka syv procent lavere end i Danmark, forklarer Anne V. Kristensen.

 

Fakta

  • Det midlertidige udvalg til belysning af effekt og nytteværdi af nye dyre lægemidler i Region Midtjylland har fungeret i perioden 1. november 2008 – 31. august 2009

  • Udvalget har udgivet en betænkning som gennemgår området

  • Betænkningen indeholder en række anbefalinger til indsatser på nationalt, regionalt og lokalt plan

  • På deres møde tirsdag den 6. oktober skal Forretningsudvalget for Region Midtjylland forholde sig til betænkningen

  • Hent dagsordensteksten til Forretningsudvalget

  • Hent betænkningen 

 

Flere oplysninger

Formand for det midlertidige udvalg til belysning af effekt og nytteværdi af nye, dyre lægemidler, Anne V. Kristensen (V) 7562 5646 / anne.kristensen@rr.rm.dk

Næstformand i det midlertidige udvalg til belysning af effekt og nytteværdi af nye, dyre lægemidler Leif Mørch (S) 2446 9040 / lm@rr.rm.dk

Vicedirektør i Sundhed Kjeld Martinussen 8728 4400 / 2222 8931 / kjeld.martinussen@stab.rm.dk

·         Kontaktoplysninger på alle regionsrådets medlemmer.