Læger på Ortopædkirurgisk afdeling, Århus Universitetshospital opererer en skrue ind i lårbensknoglen, så amputerede selv kan klikke protese af og på


Læger på Ortopædkirurgisk afdeling, Århus Universitetshospital opererer en skrue ind i lårbensknoglen, så amputerede selv kan klikke protese af og på


En dansk soldat, der har mistet sit ben i krigen i Afghanistan, kan nu se frem til at få mulighed for at kunne cykle, klatre og gå på trapper. Det samme kan en halv snes danskere, der er amputeret som følge af ulykker eller sygdom.

Bag den banebrydende teknik står et team af læger, sygeplejersker, fysioterapeuter og bandagister fra Århus Universitetshospital, der er det eneste sted i landet, der har lov til at udføre operationen.

Ved operationen, der er udviklet efter samme princip, som bruges ved tand-implantater, sættes en titaniumskrue ind i lårbensknoglen. Skruen afsluttes med en stav, der stikker ud gennem huden på benstumpen. På denne stav klikkes protesen af og på.

Den nye type operation foregår i to tempi med et halvt års mellemrum. Århus Sygehus har allerede nu gennemført de første vellykkede operationer, hvor en skrue er opereret ind i lårbensknoglen. Om et halvt år sættes den stav på, som kommer til at stikke ud gennem huden.

Den nye protese betyder, at en amputeret vil få bedre styr på og føling med benet, så man for eksempel kan mærke, når man træder på en sten på jorden.

- Der er tale om en meget stor forbedring af livskvalitet. Ikke alene, fordi den amputerede får bedre gang, kan sidde bedre og mulighed for at cykle. Også fordi der er færre problemer med protesen. Tidligere blev benstumpen stukket ned i et stort hylster, som gav problemer, når det var varmt. Huden kunne nogle gange blive næsten opløst, fortæller overlæge dr. med. Peter Holmberg Jørgensen.

Sundhedsstyrelsen har givet Århus Sygehus lov til at operere 10 patienter med den nye teknik. I samarbejde med bl.a. Institut for Idræt ved Aarhus Universitet vil lægerne bruge operationen som afsæt for forskning i, hvordan patienter med den nye protese klarer sig sammenlignet med dem, der bruger den nuværende type.

Yderligere oplysninger
Overlæge dr. med. Peter Holmberg Jørgensen, mobil 22645693, sekretær 89492784, petejoer@rm.dk

Overlæge Klaus Kjær Petersen mobil 2094 6728, sekretær 89494191 mail klaus.kjaer.e11@aarhus.rm.dk

Fakta
  • Den nye protese kaldes OI-protese, osseointegrerede proteser til lårbensamputerede. Den er udviklet i Sverige, hvor flere end 100 patienter har en OI-protese (www.integrum.se)
  • Sundhedsstyrelsen har givet tilladelse til, at Ortopædkirurgisk afdeling, Århus Universitetshospital, Århus Sygehus gennemfører 10 af denne type operationer
  • Projektet foregår i et samarbejde mellem Århus Sygehus og Aalborg Sygehus.
  • De første OI-proteser vil være fuldt fungerende april 2011