Regionshospitalet Viborg har som led i et EU-sundhedsprojekt testet, om en halvt kilo æbler om dagen kan sænke fedtstoffet i blodet hos overvægtige. Flere af de overvægtige kom vægtmæssigt ”lettere” ud af forsøget, men uden lavere kolesterol.

Hen over en periode på halvandet år er 37 overvægtige, ikke-rygende midtjyder blev testet i fire uger. De har enten spist en restriktiv kost uden æbler (kontrolgruppen), spist hele æbler eller spist presserester fra æbler. Blod-, afførings- og vævsprøver mv. er nu analyseret og viser ingen tegn på ændring af fedt i blodet hos de personer, der har spist æbler eller æblerest.

For få forsøgspersoner

Forsøgsansvarlig, overlæge Vibeke Andersen fra mave/tarm-afsnittet på Regionhospitalet Viborg er ærgerlig over, at det omfattende forsøg ikke gav udslag på helbredstilstanden hos de overvægtige (BMI over 30), men hun er en god forklaring på hvorfor.

- Vi havde håbet på mindst 60 forsøgspersoner, men fandt kun 37, og det er nok for få. Endelig måtte de kun spise meget begrænset frugt og grønt – ud over æblerne. Det kan have fået dem til at spise mere kød og flere mælkeprodukter, som der ikke var restriktioner på, og som har et højt indhold af mættet fedt. Det faktum kan udligne æblernes positive effekt eller kræve, at der skal spises æbler i en længere periode for at få fedtindholdet i blodet ned, forklarer Vibeke Andersen.

Endelig kan der gøre sig særlige forhold gældende for de overvægtige. Selvom de var raske, afslørede prøver et højt betændelsestal i blodet, og det øger fedtstofferne i blodet. Så hos de overvægtige skal der muligvis længere tid til for at få først betændelsestallet og dernæst fedtindholdet i blodet ned.

Sammen med andre fødevarer

Mange forsøg med normalvægtige mennesker og dyr har gennem tiderne påvist, at æbler er gode for helbredet. Men måske er den positive indvirkning større, hvis æbler kombineres med en anden fødevare.

- Man ved eksempelvis, at det er langt sundere at spise kål og rugbrød sammen end hver for sig, og det samme kan jo gøre sig gældende for æbler; nemlig at det ikke kun handler om æbler, men også hvad de spises sammen med, siger overlæge Vibeke Andersen.


Fakta

  • Den gavnlige effekt ved æbler stammer fra frugtens indhold af polyphenoler (antioxidanter) og pektin (opløselige fibre)

  • Stofferne kan medvirke til at sænke fedtstoffet i blodet og dermed kolesteroltallet og virke forebyggende på hjerte-kar-sygdomme.

  • Æbleforsøget på Regionshospitalet Viborg var blot en del af et større sundhedsprojekt (IsaFruit), som EU har betalt for at få lavet, og som Københavns Universitet og Danmarks Tekniske Universitet stod for. 



Yderligere oplysninger:
Forsøgsansvarlig, overlæge Vibeke Andersen, Regionshospitalet Viborg: 4478 7022 / 7844 8622

Forsøgskoordinator, ph.d. Gitte Ravn-Haren, Fødevareinstituttet, Danmarks Tekniske Universitet: 3588 7564 / 2390 8264