70 forsøgspersoner får nu mulighed for i tre måneder at prøve at spise sig sundere i smør, milkshake, brød og boller med valle og højt indhold af korte- og mellemkædede fedtsyrer.



70 forsøgspersoner får nu mulighed for i tre måneder at prøve at spise sig sundere i smør, milkshake, brød og boller med valle og højt indhold af korte- og mellemkædede fedtsyrer. Valle er et spildprodukt ved osteproduktion, der normalt bruges til at fodre svin med.

Forsøget ledes af professor dr. med. Kjeld Hermansen fra Århus Universitetshospital, Århus Sygehus, der har fået 13,5 millioner kroner fra Det Strategiske Forskningsråd til at undersøge, om sundere mælkeprodukter kan være med til at bremse udviklingen af hjertekarsygdomme og sukkersyge.

- Vi vil undersøge, om mælken kan gøres sundere. Mælkeprodukter er en vigtig næringskilde, og mælk indeholder mange kort- og mellemkædede mættede fedtsyrer, der sammen med valle muligvis har en positiv effekt, der kan modvirke udviklingen af hjertekarsygdomme og sukkersyge, siger Kjeld Hermansen.

Hver fjerde voksne dansker lider af det såkaldt metaboliske syndrom med for meget bugfedt, forhøjet blodtryk, for meget fedt i blodet og nedsat virkning af insulin. Metabolisk syndrom fordobler risikoen for sukkersyge og femdobler risikoen for hjertekarsygdom.

Kjeld Hermansen påpeger, at dyreforsøg viser, at man kan forbedre insulinfølsomheden og dermed nedsætte risikoen for hjertekarsygdomme og sukkersyge gennem indtagelse af flere kort- og mellemkædede fedt. Nu skal disse forsøg overføres og testes på mennesker.

Mælkens indhold af de kort- og mellemkædede fedtsyrer kan øges ved at fodre køerne på gammeldags vis med ensilage.

- Vi vil undersøge, om den type mælkefedt sammen med valleprotein kan bruges til at gøre mælken sundere og nedsætte risikoen for sukkersyge og hjertekarsygdom. Det vil i bedste fald give både en sundhedsgevinst og bidrage med økonomisk fordel for landbruget. Et positivt resultat vil åbne helt nye perspektiver for landbruget, siger Kjeld Hermansen.

Ud over forskere fra Århus Universitetshospital, Århus Sygehus, deltager Aarhus Universitet, Wageningen University, Holland og Trinity College, Irland.

Yderligere oplysninger
Professor overlæge dr. med Kjeld Hermansen, Medicinsk-Endokrinologisk Afdeling, Århus Universitetshospital, Århus Sygehus 89 49 76 51 ell. 24 27 84 75