Planlagte operationer er aflyst. Ekstra operationsstuer er åbnet. Ventetiden i skadestuen er uoverskuelig, og overbelægningen på sengestuerne er massiv. Det hele skyldes vejrliget og vintersygdomme. Det har aldrig været så slemt som nu, lyder det fra personalet.




Planlagte operationer er aflyst. Ekstra operationsstuer er åbnet. Ventetiden i skadestuen er uoverskuelig, og overbelægningen på sengestuerne er massiv. Det hele skyldes vejrliget og vintersygdomme. Det har aldrig været så slemt som nu, lyder det fra personalet.

Fra onsdag morgen kl. 7 til kl. 17 har der været ca. 90 patienter i skadestuen. Af dem er 12 blevet indlagt, og knap 20 er sendt hjem og skal møde ind til operation hurtigst muligt - en stor del af dem med håndledsbrud.

- Sneen ligger over isen, og så er der rigtig mange, der falder hårdt. Der kommer patienter ind uafbrudt på skadestuen, og vi har kaldt alt det mandskab ind, vi kan. Det er voldsomt, og ingen her kan huske, at vi nogensinde har haft så travlt, siger oversygeplejerske Lene Rindom fra ortopædkirurgisk afdelingen, som også skadestue-modtagelsen hører under.

Lang ventetid i skadestuen
Den travle dag betyder desværre også rigtig lang ventetid i skadestuen. For mange patienter har det betydet timevis i skadestuen, og nogle må vente i langt over seks timer. Der er en ekstra læge til at vurdere patienterne i venteværelset, så de, der forsvarligt kan sendes hjem, bliver sendt hjem, hvis skaden er af mindre karakter.

- Det er beklageligt, når vi må gøre det. Men vi kan simpelthen ikke tage alle ind. Men vi behandler selvfølgelig alle dem, der er kommet svært til skade, og som ikke umiddelbart kan vente hjemme. Men der er nogen, der venter rigtig, rigtig længe, siger oversygeplejerske Lene Rindom fra Regionshospitalet Viborg.

Aflyste operationer og overbelægning
Ikke kun i dag, men også de foregående dage, er der kommet mange patienter ind. Derfor var der allerede en pukkel af patienter, der skulle opereres, inden der i dag kom et endnu større antal patienter ind.

Der bliver åbnet to ekstra operationsstuer for at kunne operere alle dem, der er kommet uheldigt af sted. Af samme grund har hospitalet været nødt til at aflyse mange planlagte operationer i dag, og i morgen og fredag er al planlagt ortopædkirurgi aflyst, så alle med brækkede håndled og andet kan komme til.

På de to ortopædkirurgiske sengeafsnit er der samtidig massiv overbelægning. Onsdag var der 38 patienter på det ene afsnit, der er normeret til 24. Det andet afsnit havde 25 patienter, men kun 17 normerede senge. På de andre kirurgiske sengeafsnit er der også overbelægning.

Massiv overlægning på medicinske afsnit
Også på de medicinske sengeafsnit er der massiv overbelægning, da vintersygdommene rammer mange. Mange bliver indlagt lungebetændelse og andre infektionssygdomme, og samtidig rammes mange hjertepatienter hårdt, hvis de får en infektion. I sidste uge var der en belægningsprocent på 113,6 på medicinsk afdelings sengeafsnit.

- Det her er mere vedholdende og massiv end nogensinde. Det plejer bare at være nogle dage, men det her holder ved. Vi har fået flere læger ind, så nogle kvalificeret kan tage sig af patienter. Personalet er presset til det yderste og dermed også den pleje, de kan give patienterne, siger Henning Danielsen, der er ledende overlæge på medicinsk afdeling.

Medicinsk afdeling kører altså med overbelægning på over 10 procent - fx var der i går 42 hjertemedicinske senge belagt af 29 normerede senge.

Yderligere oplysninger
  • Lene Rindom, oversygeplejerske, ortopædkirurgisk afdeling:
    7844 6502 / 2926 2978
  • Christian Pedersen, ledende overlæge, ortopædkirurgisk afdeling:
    7844 6501 / 2467 9275
  • Mette Toftdahl, afdelingssygeplejerske, skadestue-modtagelsen:
    7844 6580 / 23 86 32 46
  • Henning Danielsen, ledende overlæge, medicinsk afdeling:
    7844 7010/ 2818 0217