Århus-forskere i stort EU-projekt om tyktarmskræft


Århus-forskere i stort EU-projekt om tyktarmskræft

Forskningsprojektet SYSCOL under EU’s 7. rammeprogram har netop fået 90 mio. kr. til udvikling af en bredtfavnende model for tyktarmskræft. Forskerne vil benytte computer baserede metoder og matematiske modeller til at udarbejde en komplet biologisk beskrivelse (systembiologi) af kræftudvikling i tyktarmen.

Tyktarmskræft er i dag en af de mest almindelige og bedst beskrevne kræftformer hos både mænd og kvinder. Man ved, at fejl, skader og ændringer i cellernes molekyler spiller en rolle i udviklingen af tyktarmskræft, men trods en stor indsats for at forstå udviklingen af denne kræftform, er det stadig uklart, hvilke molekylære ødelæggelser, der forårsager tyktarmskræft hos den enkelte patient.

Ligeledes er det uvist, hvorfor specifikke genvariationer, som ellers er relativt sjældne i andre kræftsygdomme, er ekstremt hyppige i tyk- og endetarmskræft.

Modellen skal kunne identificere de cellebiologiske veje, som medvirker ved omdannelsen af normale celler til kræftceller i tyktarmen, og samtidig forklare i molekylære detaljer, hvordan den individuelle genetiske sammensætning driver kræftcellevæksten.

Denne model vil efterfølgende kunne anvendes til at få ideer til nye lægemidler mod tyktarmskræft. Modellen vil også kunne bruges til genetisk screening for forhøjet risiko for at udvikle kræft i tyktarmen, samt til at klassificere patienter i molekylære undergrupper med henblik på at vælge den mest optimale behandling for den enkelte patient (individualiseret medicin).

Under ledelse af professor Torben F. Ørntoft og forskningsleder Claus Lindbjerg deltager Molekylær Medicinsk Afdeling (MOMA) på Århus Universitetshospital, Skejby i EU projektet SYSCOL. Afdelingen har fået bevilget ca. 7,5 mio. kr., som primært skal bruges til at teste den nye sygdomsmodel på prøver fra patienter med tyktarmskræft, samt til at komme med forslag til fremtidens diagnostisk og behandling af tyktarmskræft.

Yderligere information
  • Professor Torben Ørntoft, 89 49 94 00 eller 28 19 26 80