Fysioterapeuter og ergoterapeuter på Aarhus Universitetshospital skal hjælpe de ældre medicinske patienter med at være aktive allerede under indlæggelsen.




Fysioterapeut Kasper Breinholt fra Aarhus Universitetshospital træner med patienten Ole Nielsen. (foto: Michael Harder, Kommunikationsafdelingen)

Ældre mennesker oplever ofte mange og lange indlæggelser på hospitalet. Og tit kan det være svært for de ældre at komme i gang igen, når først de er tilbage i deres eget hjem. Men det vil et nyt forskningsprojekt nu forsøge at lave om på.

- De ældre medicinske patienter vil blive undersøgt af en fysioterapeut eller en ergoterapeut allerede i løbet af de to første døgn, hvor de er indlagt, siger Thomas Maribo, forskningsansvarlig terapeut på Aarhus Universitetshospital.

I dag bliver terapeuterne først inddraget, når patienten har været indlagt i længere tid, og der er tale om komplicerede forløb.

- Men ved at komme ind i forløbet langt tidligere, vil vi forsøge at forhindre, at de ældre patienter mister vigtige funktioner under indlæggelsen – f.eks. evnen til selv at lave mad eller gå på trapper.

Sammenhængende forløb
Projektet er resultatet af en ny samarbejdsaftale mellem Aarhus Universitetshospital, VIA University College og Aarhus Kommune.

- Vi vil gerne gøre det lettere for fru Olsen at komme tilbage til hjemmet og at komme i gang med hverdagen igen, siger Dorthe Laustsen, Sundheds- og omsorgsrådmand (SF), Aarhus Kommune.
- Derfor ser vi meget frem til det tættere samarbejde med hospitalet og med ergo- og fysioterapeuterne, som helt sikkert kan støtte de ældre i at få en nemmere overgang til hverdagen efter et hospitalsophold, siger Dorthe Laustsen.

Som en del af projektet lægger hospitalets ergo- og fysioterapeuter en plan for den træning og aktivitet, som skal sættes i gang allerede under indlæggelsen og som kan bruges af kommunen også efter udskrivningen.

Den Sundhedsfaglige Højskole på Via University College, som uddanner ergo- og fysioterapeuter, ser projektet som en vigtig brobygning mellem uddannelse, praksis og forskning.

- Projektet sammenkobler uddannelse på skolen, praksis ude på hospitalerne og forskning. Og det er de bærende elementer i vores uddannelser, siger Lars Peter Bech Kjeldsen, forsknings- og udviklingschef på Sundhedsfaglig Højskole under VIA University College.

FAKTA:
I forskningsprojektet vil indgå 100 patienter mellem 65 og 80 år fra Århus Kommune, som bliver indlagt på Medicinsk Endokrinologisk Afdeling MEA på Aarhus Universitetshospital.

Projektet er et samarbejde mellem tre parter: Aarhus Universitetshospital (Ergoterapi- og Fysioterapiafdelingen samt Medicinsk Endokrinologisk Afdeling MEA), Videncenter for Sundhedsfremme, Sundhedsteknologi og Rehabilitering på VIA University College samt Århus Kommune.
Folkesundhed i Midten – et samarbejde mellem Region Midtjylland og de 19 kommuner i regionen – har bevilget knap 400.000 kr. til projektet.


Yderligere oplysninger

  • Thomas Maribo, forskningsansvarlig terapeut, Ergoterapi- og Fysioterapiafdelingen, Aarhus Universitetshospital, tlf. 2145 2470
  • Sundheds- og omsorgsrådmand Dorthe Laustsen, Aarhus Kommune, tlf. 8940 6500