Hospitalerne skal være til for patienterne. Det gælder også det sprog vi bruger på hospitalerne og det vi kalder os. Det mener hospitalsudvalget i Region Midtjylland, der bakker op om et forslag til nye navne, der nu har været i høring.




Hospitalerne skal være til for patienterne. Det gælder også det sprog vi bruger på hospitalerne og det vi kalder os. Det mener hospitalsudvalget i Region Midtjylland, der bakker op om et forslag til nye navne, der nu har været i høring.

Nogle navne kan bare ikke oversættes til hverdagsdansk, mens andre derimod bliver fremkaldt og står mere klart af navneskiftet. Anæstesiologisk Afdeling kan fx oversættes til Bedøvelse og Intensiv og straks give mening for patienter og pårørende.

Det skal give sig selv
Medlemmerne af Region Midtjyllands Hospitalsudvalg har, som de første, netop behandlet listen med nye afdelingsnavne. Og politikerne var begejstrede, siger udvalgsformand Anders Kühnau (S).

- Vi har lige vedtaget en sundhedsplan, som gør sundhed til et fælles ansvar mellem patienter og sundhedsvæsen. Også derfor kan vi godt li’, hvis det i højere grad giver sig selv, hvad medarbejderne ved en masse om, når man banker på døren hos kvinder og Fødsler, siger Anders Kühnau.

Opbakning til kendte navne
Siden efteråret har forslagene været i høring blandt borgere, medarbejdere og ledelse. På det udbredte sociale netværk Facebook har man fx kunne foreslå, kommentere og stemme om navne. På Facebook var der en vis opbakning til de kendte fagligt prægede navne. I en måling foretrak 25 % fx at holde fast i Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling - frem for Kvinder og Fødsler.

- Selvfølgelig er det ikke Facebook-folket der alene bestemmer, hvad Region Midtjyllands hospitalsafdelinger skal hedde. Men den direkte livline til nettets kreative og meget ivrige debattører har virkelig givet hele navne-projektet luft under vingerne. Og jeg fornemmer, at vi har hørt nogle ”nye” stemmer i debatten, siger Anders Kühnau.

Nye navne over flere år
Det er ikke besluttet, hvornår eller hvordan de nye navne skal indføres. Men hvis regionsrådet nikker ja, er der nok at tage fat på: Navnene skal fx ændres i it-systemer, på skilte og brevpapir.

- Nu skal vi jo ikke fare ud og købe nye skilte i morgen. Jeg tænker faktisk mere, at vi kan begynde at bruge de nye navne i takt med at afdelingerne flytter ind på nye hospitaler i bl.a. Skejby og Gødstrup, siger Anders Kühnau, som også gerne vil give hospitalernes ansatte tid til at fordøje navneskiftene.

Regionsrådet forholder sig formentligt til navneforslagene inden sommerferien.

Fakta

Hospitalsudvalg begejstret for nye navne.png