På Regionshospitalet Randers er dialysepatienterne taget på en fælles cykeltur.

- Jeg får det gjort, fordi vi sammen skal helt til ækvator.
Karsten Roesgaard tramper løs i pedalerne på dialyseafsnittet på Regionshospitalet Randers. Han ligger i en seng og cykler med pedalerne spændt fast i fodenden. Han når 30-40 km længere sydpå, hver gang han er i dialyse. Og det bliver til noget, for han ligger der fire timer fire gange hver eneste uge.

Sammen med andre dialysepatienter i Randers er Karsten Roesgaard med i et motionsprojekt, som sygeplejerske Anette Schneider, afdelingssygeplejerske Marian Leth og de øvrige sygeplejersker har sat i søen. Nyresyge er ofte meget trætte, og det betyder, at de sjældent har overskud til at dyrke motion.

Med cykelprojektet ønsker afdelingen at aktivere patienterne og bruge nogle af de mange timer, de er bundet til at være på afdelingen, konstruktivt.

- Adskillige studier viser, at motion modvirker træthed, og vi vil gerne være med til at forbedre patienternes kondition, når de nu er her de mange timer, fortæller sygeplejerske Anette Schneider.

Lækkerier på turen

I begyndelsen efter at afdelingen havde fået sengecyklerne, var der rift om dem. Men de nyhedens interesse havde lagt sig, skulle der motivation til at få pedalerne i gang. Den første gulerod blev en fælles cykeltur til Skagen i marts. De kørte senge-kilometer blev lagt sammen, og afdelingen lovede is til alle ved ankomsten.

- Det gik så hurtigt at komme til Skagen, at vi ikke havde is ved hånden. Så vi var nødt til at sige, at ishuset i Skagen var lukket den dag, og at patienterne måtte cykle tilbage til Randers, fortæller afdelingssygeplejerske Marian Leth med et smil.

Det nye mål er de 10253 km fra Randers til ækvator. Undervejs er der sat delmål, som udløser lækkerier til patienterne. I Wien vil der blive serveret wienerkaffe og Sachertorte. I Ankara står den på små tyrkiske kager, i Kairo vil der være pyramider til den søde tand, og sidste stop før ækvator bliver i Khartoum, hvor der vil stå en salat af eksotiske frugter klar.

- Det er meget sjovt med delmålene, siger Karsten Roesgaard. Jeg ligger her alligevel, og jeg får mindre ondt i fødderne, når jeg får bevæget benene. Når vi har rundet ækvator, må vi se, hvor vi så skal hen.

Ny energi til fællesskabet

Foruden motionen har projektet som formål at give nye impulser til fællesskabet. På dialyseafsnittet er der er særlig tæt forhold mellem patienter og personale, fordi de gennem mange år tilbringer mange timer sammen hver uge.

- Projektet her styrker sammenholdet, fortæller Anette Schneider. Vi er sammen mange timer, så vi kan ikke blive ved med at snakke om vejret. Vi deler snak om litteratur, ferier og fritidsaktiviteter. F.eks. ved de alle sammen, at jeg er ivrig spejder i min fritid.

- Hvis jeg kan motivere en mand på 84 år til at cykle med, så opfylder det mere end ét formål. Han får motion, og han bliver en del af fællesskabet, siger Anette Schneider, som har gjort klar til at lave Sachertorte hjemme i sit eget køkken.

Der går nogle uger, før dialysepatienterne i Randers når ækvator. Derfra går turen måske østpå. Kina kunne være næste stop.

Yderligere oplysninger:

  • Afdelingssygeplejerske Marian Leth, Dialyseafsnittet, Regionshospitalet Randers
    Tlf.:  78 42 15 91