De første otte opfindere afsluttede fredag knap et års studier på Danmarks eneste uddannelse i sundhedsinnovation. De første patentansøgninger er allerede i støbeskeen.


De første otte opfindere afsluttede fredag knap et års studier på Danmarks eneste uddannelse i sundhedsinnovation. De første patentansøgninger er allerede i støbeskeen.

Meget kan gøres hurtigere, lettere, bedre. Det konstaterede otte såkaldte fellows på Danmarks nye og hidtil eneste innovationsuddannelse målrettet sundhedssektoren, BioMedical Design, da de i efteråret fulgte arbejdet på to hospitalsafdelinger på Aarhus Universitetshospital. De kom hjem med flere hundrede ideer til forbedringer for læger, sygeplejersker og patienter.

På vej mod patent
De mange ideer blev kogt ned til to, som blev præsenteret i forbindelse med afslutningen på BioMedical Design-uddannelsen d. 20. juni.

- Vi kan afsløre en lille del af, hvad afgangsprojekterne handler om. Begge hold er i øjeblikket i dialog med relevante virksomheder, og skal i gang med at søge om patent på deres opfindelse, siger innovation manager Martin Vesterby, Aarhus Universitet, som er en del af holdet bag BioMedical Design-uddannelsen. Han tilføjer:

- Det viser med al tydelighed, at vores fremgangsmåde er den rigtige. Vi vender innovationsprocessen om, så vi tager udgangspunkt i, hvad brugerne ude på hospitalsgangene har brug for, i stedet for blot at tage udgangspunkt i en idé, der er opstået uden for miljøet. Der er ingen tvivl om, at der er et stort forretningspotentiale i den behovsorienterede tilgang.

I forbindelse med afslutningen blev en flig af sløret dog løftet for de to projekter. Den ene handler om bedre og hurtigere håndhygiejne, og den anden skal sikre mere effektiv måling og monitorering af iltmætning i blodet på patienterne på intensivafdelingen. På den måde lever projekterne til fulde op til formålet med den nye uddannelse, nemlig at skabe mere innovation i sundhedsvæsenet.

Tværfagligt fokus
Programmet adskiller sig fra andre efteruddannelsesprogrammer ved at have stort fokus på tværfaglighed. De otte fellows kommer fra vidt forskellige fagtraditioner som medicin, ingeniørvidenskab og forretningsudvikling. De to hold, der præsenterede deres afgangsprojekter, var bevidst sat sammen, så de havde forskellige kompetencer. Mikkel Præst, der er læge på Odense Universitetshospital og direktør i eget firma, der arbejde med sikkerhedsudstyr, er en af de otte fellows. Han har været begejstret for den utraditionelle tilgang:

- Det har været utroligt lærerigt at arbejde sammen med folk fra helt andre fagtraditioner. Man ser ting fra forskellige vinkler, og jeg er overbevist om, at slutresultatet bliver bedre, når der bliver inddraget flere perspektiver i udviklingsfasen. Som læge har det i den grad skærpet min bevidsthed om at inddrage alle relevante brugere i udviklingsprojekter.

I august starter et nyt hold BioMedical-Design-fellows.

Fakta om BioMedical Design-programmet 
  • BioMedical Design er en deltidsuddannelse, der varer 10 måneder. 
  • Uddannelsen er inspireret af at tilsvarende program på Stanford University, USA. 
  • Uddannelsen henvender sig især til kandidater med en sundhedsvidenskabelig, teknisk eller merkantil baggrund. 
  • For at blive optaget skal man have en kandidatuddannelse og relevant erhvervserfaring. 
  • Hvert år vil der blive optaget otte fellows.
Læs mere

Yderligere oplysninger
  • Innovation manager Martin Vesterby, Aarhus Universitet, Inno-X Healthcare, tlf. 2026 7814 / martin@innox.dk