07.11.2017 

3.g’eren Nikolaj Munch fra Egaa Gymnasium løb med hovedpræmien, da Region Midtjylland tirsdag aften præsenterede vinderne af konkurrencen “Rethink China”. Han foreslog, om vi kunne gentænke med sætningen: "Designed in China - Made in Denmark".

Konkurrencen var en fri opgave for studerende på regionens ungdoms- og videregående uddannelser, og den var sat i værk for at få unges personlige bidrag til, hvordan vi generelt kan gentænke relationerne til og samarbejdet med Kina. Det sker dels, fordi det er i tråd med kulturhovedstadsårets “rethink”-tema, og dels fordi Region Midtjylland har tætte relationer til Kina. 

19-årige Nikolaj Munch fra 3.g på Egaa Gymnasium modtager her 1. præmien i konkurrencen "Rethink China" fra regionsrådsformand Bent Hansen (S). Vinderpræmien var en rejse for to til Shanghai. Foto: Region Midtjylland.  

- Vinderen illustrerer på fin vis, hvordan vi har det med at bygge vores billede af Kina på fordomme og klicheer. Og at det personlige møde med Kina, menneskene og kulturerne kan ændre ens opfattelse af landet, sagde regionsrådsformand Bent Hansen om vinderen og understregede videoens titel, der giver det gængse blik på Kina et twist: “Designed in China - Made in Denmark”. 

Jurymedlem Flemming Besenbacher, formand for Carlsbergfondet, pointerede i sin vurdering, at Nikolaj Munch i sin video-gentækning formår at udstille fordomme om Kina og indirekte skyde på al den ligegyldige information, vi fokuserer på i Danmark om Kina. 

Alle er vindere 

Foruden hovedpræmien var der præmier til nummer 2. og 3. Ja, der var en præmie til de 20 bedste besvarelser af den frie opgave.

- Alle vinder, men på forskelligt niveau. Vi er glade for alle jeres bidrag til at gentænke samarbejdet med Kina. I har gentænkt samarbejdet, og I er kommet med bud på, hvordan Danmark og Kina kan understøtte hinandens udvikling - både inden for klima, uddannelse, virksomhedssamarbejder, innovation og entreprenørskab, sagde Bent Hansen til de mange fremmødte unge.

Der var stort fremmøde i regionsrådssalen i Viborg tirsdag aften til prisuddelingen. Foto: Region Midtjylland. 

Region Midtjylland har gennem 14 år haft en samarbejdsaftale med Shanghai, og mange virksomheder med base i Region Midtjylland har kontor i millionbyen.

- I regionen har vi et tæt samarbejde med Kina gennem politiske og administrative kontakter og mellem virksomheder. Og samarbejdet bygger på relationer og tillid mellem mennesker. Men meget skal gentænkes i både Danmark og Kina i fremtiden og i vores relation, og lad os inspirere af jeres indlæg, sagde Bent Hansen til de studerende.  

Konkurrencen Rethink China var lavet i samarbejde med den uafhængige venskabsforening Danmark-Kina.

Midt i billedet lytter 16-årige Mikkel Bjerglund Jensen, 1.g'er på HHX på Tradium i Randers. Han fik 2. præmien for et opfindsomt essay om klima og bæredygtighed. Hans essay vil i den nærmeste fremtid blive publiceret i aviser fra de Jysk Fynske Medier. Her bliver det læst op af Torben Brink fra venskabsforeningen Danmark-Kina. Foto: Region Midtjylland 

Tredjepladsen i konkurrencen gik til de to 3.g'er fra Egaa Gymnasium, 19-årige Julie Ajstrup Krogner og 18-årige Ida Marie Tangø (længst til højre), der havde lavet et digt om forholdet til Kina. Prisen blev overrakt af Bent Hansen og formand for venskabsforeningen Julie Brink. Foto: Region Midtjylland.