19.06.2018

Region Midtjyllands Præhospital skal fra 1. december selv drive akutlægebiler i den østlige del af regionen. Efter en udbudsproces er det nu besluttet, at de fire regionale akutlægebiler skal rykke ud i helt nye biler, der giver øget sikkerhed og synlighed i trafikken.

Fremover bliver det en VW Touareg, der bringer akutlægen og lægeassistenten frem til skadestedet i de østlige dele af regionen. Køretøjet er en stærkt bygget firehjulstrækker, der vil få mere synlige blå blink og kraftigere sirene end hidtil. Det skal gøre det lettere for bilister og andre trafikanter at opdage, at akutlægebilen er på vej, så de hurtigt kan give plads.

Køretøjet er valgt på baggrund af et udbud, som Region Midtjyllands Præhospital har gennemført i samarbejde med blandt andet Region Hovedstaden, der forventer at skulle investere i nye akutlægebiler inden for en overskuelig fremtid.

Ny standard for sikkerhed

Udrykningskørsel udgør en risiko i trafikken. Det gælder også akutlægebiler, når de rykker ud med høj hastighed for at nå hurtigt frem til en kritisk syg patient. Sikkerhed har derfor været et af de væsentlige parametre i udbudsprocessen. Med den nye VW Touareg får Præhospitalet et rigtig godt køretøj til opgaven, mener ledende overlæge for akutlægebilerne, Bo Nees Iversen.

- Vi prioriterer sikkerheden meget højt. Det er vigtigt både for teamet, der har bilen som daglig arbejdsplads, men også for de øvrige trafikanter og ikke mindst patienterne, der har brug for lægens hjælp. Derfor stiller vi store krav til vores akutlægebiler, som både skal kunne accelerere, bremse og manøvrere under høj fart. Sikkerheden skal være i top, når der køres fuld udrykning med sirener og blå blink, siger Bo Nees Iversen.

De nye akutlægebiler skal desuden specialindrettes for at sikre god og sikker placering af det nødvendige medicinske udstyr og optimere arbejdsvilkårene for læge og lægeassistent. Der skal blandt andet være plads til en særlig hjertestarter, der også kan overvåge patientens vitale værdier, et apparat til mekanisk hjertemassage, medicintasker og forskelligt udstyr til avanceret luftvejshåndtering.

Samarbejde på tværs af regioner

Præhospitalet har købt fem akutlægebiler til levering i efteråret 2018. Der er samtidig lavet en rammeaftale, der gør det muligt at indkøbe flere køretøjer efter behov. Det fælles udbud med blandt andet Region Hovedstaden har været med til at sikre en fordelagtig aftale og styrket samarbejdet mellem regionerne om driften af akutlægebiler.

- Vi har stor glæde af samarbejdet med Region Hovedstaden, der har drevet akutlægebiler siden 2012 og i den her proces gavmildt deler deres viden og erfaring med os. Så det er en historie om tæt samarbejde mellem regionerne, om god økonomi i fælles indkøb og som det vigtigste om at sikre høj kvalitet og sikkerhed til gavn for borgere, patienter og personale siger Thomas Balle Kristensen, som er direktør i Præhospitalet i Region Midtjylland.

Fakta:

  • Det nye køretøj er en SUV med firehjulstræk med 286 hk, automatgear og en tophastighed på min. 235 km/t.
  • Region Midtjylland indkøber 5 køretøjer, der leveres i efteråret 2018, så de er klar til at rulle ud på landevejen 1. december.
  • De fire nye akutlægebiler får baser i Horsens, Randers, Grenå og Aarhus. Den femte bil er en reservebil.
  • Der er i alt ni akutlægebiler i Regionen. De øvrige fem samt tre akutbiler drives fortsat af Falck Danmark A/S.  
  • Beslutningen om køb af nye akutlægebiler sker på baggrund af et udbud, som er gennemført af Region Midtjylland og Region Hovedstaden i fællesskab.
  • Der er en rammeaftale for løbende indkøb af flere køretøjer over 24 måneder samt mulighed for at forlænge aftalen med 2 x 12 måneder.
  • Regionerne har blandt andet brug for at udskifte køretøjer efter en vis alder og kilometertal
  • Region Nordjylland, Region Syddanmark og Region Sjælland kan benytte rammeaftalen til indkøb af lægebiler, hvis de ønsker det.

Yderligere oplysninger:

De nye akutlægebilerFoto: Region Midtjylland.