09.11.2018 

Er der udvikling i din landsby? Har I et stærkt lokalt engagement, og samarbejder I med nabolandsbyen? Måske har I endda også øje for natur, klima og kultur? Så kan det være, at din landsby bør indstilles til Region Midtjyllands Landsbyprisen 2019.

Det er lige nu, landsbyer på højest 2.000 indbyggere kan indstilles til prisen, hvor der ud over æren følger 150.000 kroner til faciliteter og aktiviteter i byen.

Landsbyprisen gives hvert år til en landsby eller en gruppe af landsbyer, der viser nye veje for fornyelse og udvikling. Prisen skal være med til at sætte fokus på landsbyer og landsområder som attraktive steder at leve. 

Sall i Favrskov blev tildelt Region Midtjyllands Landsbyprisen 2018. Her ses Heidi Qvistgaard Dalbjerg, der repræsenterer Sall i Favrskov Landsbyråd, ved fejingen i Sall i maj 2018. Foto: Rune Borre-Jensen, Region Midtjylland

Sall i Favrskov blev tildelt Region Midtjyllands Landsbyprisen 2018. Her ses Heidi Qvistgaard Dalbjerg, der repræsenterer Sall i Favrskov Landsbyråd, ved fejringen i Sall i maj 2018. Foto: Rune Borre-Jensen, Region Midtjylland

 

Nye kriterier for 2019-prisen

Ti år i træk har prisen være uddelt efter stort set uændrede kriterier. Men i år har Udvalget for Regional Udvikling besluttet at revidere kriterierne for uddeling:

- På 10 år er der sket en ændring i, hvordan vi tænker udvikling – også i vores landdistrikter. Det skal prisen selvfølgelig afspejle. Vi ved, at adgang til natur og kultur er vigtigt. Det samme er det, at initiativer i landsbyer er langtidsholdbare, og at udviklingen i området bygger på et stærkt lokalt engagement og samarbejde. Attraktive landsbyer i udvikling handler om meget mere end fremgang i indbyggertal, og om den lokale brugs kan overleve, forklarer formand for Udvalget for Regional Udvikling Jørgen Nørby (V).

Bæredygtige lokalsamfund i udvikling

Bæredygtighed er også en del af de nye kriterier. Det kan handle om alt fra at tage hånd om lokal kulturarv og natur til fokus på klima, energi, miljø og FN's verdensmål.

- I Region Midtjylland er vi jo som den første region i fuld gang med en ny udviklingsstrategi for de næste 10-12 år, der har FN's 17 verdensmål som ramme. Det er ambitiøst, men det er også nødvendigt, og landdistrikterne er vigtige for at sikre en bæredygtig udvikling. Her kan være en nærhed til naturen og en kulturel og social sammenhængskraft, der virkelig rykker for mennesker og klima, pointerer næstformand i Udvalget for Regional Udvikling Flemming Knudsen (S).

Landsbyer kan frem til 7. december søge den Lokale Aktions Gruppe (LAG) eller kommune om at blive indstillet til prisen. Herefter er det LAG'erne sammen med kommunerne, der skal afgøre, hvilken landsby der senest 15. januar til indstilles til Region Midtjylland til prisen. Der kan kun indstilles én landsby for hver af de 19 kommuner i Region Midtjylland.

Den 27. marts 2019 beslutter regionsrådet, hvem der tildeles Landsbyprisen 2019. Prisen overrækkes i maj 2019. Læs mere om kriterierne for Landsbyprisen 2019.

 

Fakta om pris

  • Landsbyprisen har været uddelt siden 2009.

  • Der følger 150.000 kroner med prisen. 

  • Kandidater til prisen indstilles af Lokale Aktionsgrupper (LAG) og af kommuner, der ikke har Lokale Aktionsgrupper. 

  • Et ekspertpanel vurderer de indstillede kandidater, og på baggrund af panelets indstillinger, træffer Regionsrådet beslutning om vinderen. I 2019 sker det den 27. marts. 
  • Læs mere om regionens landsbypris. (link)

Tidl. prismodtagere

   

  • 2018: Sall, Favrskov Kommune
  • 2017: Nørre Nissum, Lemvig Kommune
  • 2016: Feldballe, Syddjurs Kommune
  • 2015: Glyngøre, Skive Kommune
  • 2014: Ølstrup, Ringkøbing-Skjern Kommune
  • 2013: Nørager, Norddjurs Kommune
  • 2012: Rødding, Skive Kommune
  • 2011: Endelave By, Horsens Kommune 
  • 2010: Spjald, Ringkøbing-Skjern Kommune 
  • 2009: Idom-Råsted, Holstebro Kommune 

Kontakt