23.11.2018

I uge 48 rykker Aarhus Universitetshospital ud med prøveglas og et mobilt røntgenapparat for at undersøge sårbare borgere i Aarhus for tuberkulose

Aarhus Kommune og Aarhus Universitetshospital starter mandag 26. november en ugelang indsats for at undersøge borgere på gaden i Aarhus for tuberkulose.

Tuberkulose er en sjælden sygdom i Danmark, men den florerer blandt sårbare borgere, for borgere med svækket immunforsvar, dårlig ernæringstilstand og stort alkoholforbrug har særlig risiko for at udvikle sygdommen. Samtidig øges smittespredningen blandt disse borgere, fordi de er sene til at henvende sig til sundhedsvæsenet med symptomer på sygdom.

- Generelt har vi ikke problemer med tuberkulose i Danmark, for hospitalerne er gode til at behandle sygdommen, men smitten spredes desværre fortsat blandt sårbare borgere i blandt andet Aarhus. Derfor sætter vi i uge 48 særligt fokus på forebyggelse, opsporing og behandling i disse grupper, siger Henrik Gottlieb Hansen (S), formand for Hospitalsudvalget i Region Midtjylland.

Sårbare borgere opsøger ikke sundhedsvæsenet af sig selv

I Københavnsområdet er det lykkedes at identificere mange tuberkulosetilfælde blandt sårbare borgere tidligt i sygdomsforløbet. Det har medført hurtigere behandling, hvilket er godt for den syge. Desuden har det medført mindre smittespredning, hvilket er til gavn for samfundet, da tuberkulose ikke smitter, når man har været i behandling i 14 dage.

Derfor sender Aarhus Universitetshospital og Aarhus Kommune sundhedspersonale på gaden i uge 48 for at tilbyde sårbare borgere undersøgelse og behandling for tuberkulose. Fire hospitalsafdelinger på Aarhus Universitetshospital er gået sammen om at sende personale ud med prøveglas og et mobilt røntgenapparat og om at analysere prøver og røntgenbilleder.

- Disse borgere kan have svært ved selv at mærke symptomer på sygdom, og ofte har de andre ting at kæmpe med, så helbredet kommer ikke i første række. Vi ved, at der for tiden er tuberkulose i miljøet, og derfor tager vi i uge 48 ud i et forsøg på at få flere testet, for man risikerer både at smitte andre og at dø af sygdommen, hvis man ikke kommer i behandling, siger Leni Oldenborg, som er specialeansvarlig sygeplejerske i tuberkulose på Aarhus Universitetshospital.

En nem adgang til at blive testet

Projektet gennemføres i et tæt samarbejde mellem Aarhus Kommune og Aarhus Universitetshospital samt væresteder, cafeer og behandlingssteder i Aarhus.

- Det er vigtigt at finde smittede aarhusianere med tuberkulose, så vi kan hjælpe dem og undgå spredning af tuberkulose. Vi gør det nemt for sårbare borgere at blive testet. Frivillige fra Social Sundhed, gadesygeplejersker og de ansatte på Sundhedsklinikken følger borgerne hen til undersøgelse enten på Kirkens Korshærs døgnvarmestue eller i Sundhedsklinikken på havnen, siger rådmand Jette Skive (DF), Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune.

Bekæmper ulighed i sundhed

Har man mistanke om, at man er smittet med tuberkulose kan man blive undersøgt på hospitalet, men det benytter de sårbare borgere sig sjældent af, og ofte kun hvis de bliver fulgt af gadesygeplejersker eller af Det Opsøgende Team i Aarhus Kommune.

- De opsøgende indsatser er en meget vigtig del af vores arbejde med at bekæmpe hjemløsheden, især når det handler om sundhed og behandling for de sårbare borgere. Hjemløshed og helbredsproblemer går jo ofte hånd i hånd, og det betyder i praksis, at en indsats for at styrke sundheden blandt de socialt udsatte er afgørende for vores arbejde med at komme hjemløsheden til livs, siger Kristian Wurtz (S), rådmand, Sociale Forhold og Beskæftigelse.

På baggrund af undersøgelsesresultaterne og erfaringerne fra indsatsen vil Aarhus Universitetshospital og Aarhus Kommune beslutte, om der skal planlægges flere lignende indsatser mod tuberkulose, for eksempel i forbindelse med den internationale tuberkulose dag d. 24. marts.

Fakta

Tuberkulose

  • Tuberkulose er en infektionssygdom, som forårsages af smitte med en bakterie.
  • På verdensplan lever 40 mio. mennesker med tuberkulose. I Danmark konstateres 3-400 nye tilfælde om året.
  • På verdensplan døde der i 2017 ca. 1,6 millioner mennesker af tuberkulose, hvilket gør tuberkulose til den største dræber blandt alle kendte infektionssygdomme, foran sygdomme som HIV, malaria og influenza.
  • Tuberkulose kan forekomme i mange af kroppens organer, men det er kun personer med tuberkulose i lungerne, der kan smitte andre.
  • Raske personer er meget lidt modtagelige for at blive syge af tuberkulosebakterien, men hvis man i forvejen er svækket fx af anden sygdom, bliver man lettere syg.
  • Ved mistanke om tuberkulose kan man få taget et røntgenbillede af lungerne, og få undersøgt opspyt fra lungerne for tuberkulosebakterier på Lungecentret på Aarhus Universitetshospital.
  • Regionerne har ansvaret for at opspore tuberkulose blandt borgere med særlig høj risiko for tuberkulose.
  • Tuberkulose kan behandles, og behandlingen varetages af hospitalet. Tuberkulose bliver behandlet med antibiotika gennem seks måneder. Hvis man har lungetuberkulose vil man efter cirka 14 dages behandling ikke længere kunne smitte andre.
  • Sårbare borgere kan blive undersøgt for tuberkulose følgende steder i Aarhus i uge 48:
    • Mandag 26. november kl. 8.30-14.30 eller tirsdag 27. november kl. 8.30-14.30 i Kirkens Korshærs varmestue på Nørre Allé 25, Aarhus
    • Tirsdag 27. november kl. 17-21 på Forsorgshjemmet Tre Ege, Årslev Møllevej 15, 8220 Brabrand
    • Onsdag 28. november kl. 8.30-14.00 på Forsorgshjemmet Østervang, Trankær Mosevej 25, 8310 Tranbjerg J
    • Torsdag 29. november – fredag 30. november kl. 8.30-14.30 på Sundhedsklinikken på Center for Misbrugsbehandling, Sumatravej 3, Aarhus

Flere oplysninger

  • Ledende overlæge Pernille Hauschildt, Lungemedicinsk Afdeling, Aarhus Universitetshospital, tlf. 2311 2076
  • Specialeansvarlig sygeplejerske i tuberkulose Leni Oldenborg, Lungemedicinsk Afdeling, Aarhus Universitetshospital, tlf. 2026 6614
  • Jane Salby, projektleder i Tværgående Udviklingsteam, Sundhed og Omsorg, Aarhus Kommune, tlf. 4185 9176
  • Kristian Wurtz (S), rådmand, Sociale Forhold og Beskæftigelse, tlf. 4043 1213
  • Jette Skive (DF), rådmand, Sundhed og Omsorg, Aarhus Kommune Tlf. 2165 9958
  • Formand for Hospitalsudvalget i Region Midtjylland Henrik Gottlieb Hansen (S), tlf. 2129 9726, hansen@rr.rm.dk
  • Kontaktoplysninger på alle regionsrådets medlemmer findes på rm.dk/politik/regionsradsmedlemmer