03.12.2015

På Regionshospitalet Randers skriver sygeplejerskerne på Intensivafsnittet dagbog til meget syge patienter, som er indlagt længe. Målet er at gøre det lettere for patienterne at bearbejde det traume, det kan være at være indlagt på en intensivafdeling.

Dansk sygeplejeforskning har vist, at det kan fremkalde posttraumatisk stress at vågne op efter dage eller uger i kunstigt koma, og dagbøgerne hjælper patienterne med at udfylde hullerne i hukommelsen.

Patienterne får tilbudt dagbogen, når de to-tre måneder efter indlæggelsen sammen med deres pårørende inviteres til en samtale om deres forløb.

- Når vi sammen gennemgår dagbogen, dukker der glimt op i patienternes hukommelse. Måske tror de, at de slet ikke har haft besøg, men i dagbogen kan de se billeder af, af familien har været her hver dag, fortæller intensivsygeplejerske Heidi Møller Sørensen, som står bag dagbogsprojektet.

- Måske har patienten drømt, at han var oppe at flyve. Når han ser dagbogen med beskrivelser af, hvad der er sket, mens han sov, kan han se, at flyveturen måske var en tur oppe i vores lift, mens sengen blev redt.

I dagbogen beskriver sygeplejerskerne dagligdagen omkring patienten: Hvordan søvnen har været, hvem der har været på besøg, og fotos viser den fremgang, der har været under indlæggelsen.

- De tilbagemeldinger, vi får fra patienterne, viser klart, at dagbogen virker efter hensigten, fortæller Heidi Møller Sørensen. De er især meget glade for billederne, fordi de giver et overblik over, hvad der er sket i de uger, som står som en tåge.

- Jeg oplever, at patienterne har brug for at kunne fortælle deres historie, og det kan de gøre, når vi gennemgår dagbogen.

Udover den personlige beretning til patienten indeholder dagbogen billeder og beskrivelser af afdelingen og det udstyr, patienten har været koblet på.

Både dansk og international forskning viser, at dagbøger kombineret med samtaler efter indlæggelsen er med til at hjælpe patienterne videre i deres tilværelse.

Skru ned for larmen
Under samtalerne efterlyser Heidi Møller Sørensen forbedringsforslag fra patienterne.

"Dæmp støjen", har det lydt fra mange. Det har ført til, at der nu er installeret en sensor formet som et stort øre, som viser støjniveauet i farver. Når den lyser rødt er det tid at give patienterne ro.

 

Flere oplysninger

  • Intensivsygeplejerske Heidi Møller Sørensen, Intensivafsnittet, Regionshospitalet Randers,
    tlf.: 7842 0480