I morgen, Grundlovsdag den 5. juni, fejres den danske grundlov og demokratiet på Gammel Estrup – Herregårdsmuseet og Dansk Landbrugsmuseum på Djursland.

Det er i år 100 år siden, at kvinder og tyende med en ændring af grundloven fik valgret. Det var et kæmpeløft for et ellers begrænset demokrati og fejres med et stort arrangement med taler og underholdning. Som en gave til fremtiden pakkes ”2015” ned i en tidskapsel.

Det var i 1915, at fruentimmere og folkehold fik stemmeret og dermed blev fuldgyldige samfundsborgere. Det fejres på Gammel Estrup, hvor der ved et grundlovsmøde både plantes en kvinde-eg og nedgraves en særlig tidskapsel. Derudover er der en række taler og forskellige former for underholdning.

Demokrati år 2015

Op til grundlovsmødet er der blevet samlet en række genstande og tekster, der skal fortælle danskerne om hundrede år om livet og tankerne om demokrati i 2015. Tidskapslen, der nedgraves, er af aluminium.

På en hjemmeside har man i de sidste par måneder bedt borgere om at komme med deres holdninger. De kommer nu i papirform ned i kassen til fremtiden. Region Midtjylland, der støtter op bag grundlovsmødet, har produceret en lille bog, som fortæller om regionens arbejde som demokratisk størrelse. Med i bogen er således også dagsorden og beslutningerne fra regionsrådsmødet den 25. marts i år. Grundlovsmødet var et af de 40 punkter, som besluttede den dag.

Hilsen til fremtiden

Landet over blev der i 1915 plantet såkaldte kvinde-ege, der skulle markere kvindernes valgret og minde eftertidens borgere om det vigtige demokratiske fremskridt. Den tradition fastholdes og den nye kvinde-eg ved Gammel Estrup skal sammen med tidskapslen være et signal om et fortsat levende demokrati, som man om hundrede år kan se tilbage på.

EU-konkurrencekommissær og tidligere minister Margrethe Vestager tager første spadestik til at plante kvinde-egen kl 9.30. Tidskaplsen nedgraves ca. kl 12.30 af Region Midtjyllands næstformand Bente Nielsen.

Der er gratis adgang til grundlovsmødet og museet.

 

Se Region Midtjyllands 2015-beretning