Gå til stort billede af den forurenede grund under Danmarks Industrimuseum i Horsens

Den forurenede grund under Danmarks Industrimuseum i Horsens åbner torsdag som testgrund for forureningsbekæmpelse. Alle er velkomne til åbningen, som regionsrådsformand Bent Hansen og Horsens-borgmester Peter Sørensen står for.

En kraftig forurening med tjære og cyanid har hidtil ikke været et særlig skattet minde hos Dansk Industrimuseum i Horsens.
Men nu kan der komme noget positivt ud af den omfattende forurening. Torsdag, den 25. juni, er regionsrådsformand Bent Hansen med til at indvi stedet midt i Horsens som Region Midtjyllands første testgrund.
Her kan virksomheder, videninstitutioner og myndigheder fremover afprøve teknologier og koncepter vedrørende jordforurening.
Det er Region Midtjylland, Horsens Kommune, Industrimuseet og Via University College, der i et partnerskab står for den nye testgrund.

Trækplaster for miljøfolk

Den 20.000 kvm. store grund skal være et udstillingsvindue for besøgende fra resten af landet – og verden, for den sags skyld, siger regionsrådsformand Bent Hansen.
”Vi er ikke stolte af den forurening, som det tidligere gasværk har efterladt. Men vi er stolte af at kunne vise de nyeste metoder og teknologier til oprensning her, og vi håber at kunne tiltrække miljøfolk fra hele verden”, siger Bent Hansen.
En af regionens opgaver en netop at sikre, at jordforureninger ikke spredes og skader drikkevand, indeklima eller overfladevand. Og en del af de årlige midler på godt 35 mio. kroner går til udviklingsarbejde, der skal gøre afværgemetoderne billigere og mere effektive.

Regionens borerig

I forbindelse med åbningen af testgrunden torsdag vil repræsentanter fra Region Midtjylland demonstrere regionens bæltedrevne borerig, der bruges ved undersøgelser vedrørende jordforureninger og råstoffer.

Tre innovative løsninger

Virksomheden Sorbisense, Tjele, er også til stede for at præsentere en særlig teknologi, der måler forureninger af grundvandet, sporer forureningskilder i afløbssystemer og måler udledninger fra virksomheder, veje, tage og pladser samt fra markerne.
Rambøll vil vise, hvordan man ved hjælp af den såkaldte DualEM-metode kan kortlægge jordens sammensætning ved at måle dens elektriske ledeevne. Det foregår fra en ATV, der slæber en slæde hen over terrænet.
Endelig får de besøgende mulighed for at hilse på en ingeniørstuderende, der netop har vundet VIA’s innovationspris for sin drone, der med et termisk kamera kan flyve ud og måle varmeforskelle og dermed eksempelvis afsløre lækager i en spunsvæg eller ulovlig vandudledning til kysterne.

 

Se klip fra TV-Avisen 25. juni: (11 .minutter henne)

 

Gå til stort billede af vandprøve

Billedtekst:
Den 20.000 kvm store gasværksgrund i Horsens er forurenet med tjære og cyanid og er derfor velegnet som testgrund for nye undersøgelses- og oprensningsmetoder.
Det lille foto viser en vandprøve udtaget på stedet i denne uge.
Fotos er til fri brug i forbindelse med pressemeddelelsen. 

 

Flere oplysninger:

Rolf Johnsen, chefkonsulent
Regional Udvikling
Region Midtjylland
Telefon: 7841 1944
rolf.johnsen@ru.rm.dk


Helle Blæsbjerg, geolog
Regional Udvikling
Region Midtjylland
Telefon. 7841 1933
helle.blaesbjerg@ru.rm.dk


Kontaktoplysninger på alle regionsrådets medlemmer findes på http://www.rm.dk/politik/regionsradsmedlemmer/

FAKTA om åbningsarrangementet:
Arrangementet foregår 25. juni 2015, klokken 12:30 – 14:30 på Danmarks Industrimuseum, Gasvej 17-19, Horsens.
Deltagelse er gratis – tilmelding til beth.bank@ru.rm.dk