Over 80 procent af alle kvinder overlever i dag brystkræft, men en del af dem får senfølger af behandlingen, som gør det vanskeligt at komme tilbage til en normal tilværelse. Aarhus Universitetshospital sætter fokus på emnet ved en workshop 20.-21. maj.

Operation, kemoterapi og strålebehandling. Kvinder med brystkræft er typisk igennem en række behandlinger – og i dag ender over 80 procent af dem heldigvis med at blive helbredt. Men dermed er kampen mod kræften ikke nødvendigvis slut. For mange kvinder oplever senfølger, som opstår under behandlingen eller måske først et stykke tid efter.

De typiske senfølger af brystkræftbehandling er lymfødemer (hævelse af armen), smerter, føleforstyrrelser, stråleskader på vævet og psykiske problemer som tristhed og depression. Aarhus Universitetshospital holder 20.-21. maj en workshop om brystkræftkirurgi, hvor der bl.a. er fokus på senfølger.

- Tidligere fokuserede vi meget på, at overlevelsen blandt kvinder med brystkræft skulle op. I dag er vi i stigende grad begyndt at fokusere på, at behandlingen for mange også har en pris i form af senfølger, siger Anders Bonde Jensen, overlæge og professor på Kræftafdeling, Aarhus Universitetshospital.

- Nogle senfølger kan vi behandle – f.eks. lymfødemer – men i nogle tilfælde ender senfølgerne med at blive kroniske. Vi forsker dog hele tiden i, hvordan vi kan blive behandle til at behandle senfølger efter brystkræft.

Britisk kirurg opererer live
På workshoppen om brystkræft 20.-21. maj vil der også være en session med live-kirurgi: Den britiske kirurg Douglas Macmillan skal operere to danske brystkræftpatienter med en såkaldt onkoplastisk operationsteknik.

Operationerne bliver transmitteret live fra en operationsstue på Aarhus Universitetshospital til et af hospitalets auditorier. I auditoriet sidder Danmarks førende læger og sygeplejersker i brystkræftkirurgi, som kan følge med i, hvordan den britiske kirurg opererer – og samtidig få mulighed for at stille spørgsmål til ham.

Med onkoplastisk operationsteknik er det muligt at udføre brystbevarende operation på patienter med større svulster, der ellers ville føre til bortoperation af hele brystet. Douglas Macmillan har udviklet teknikker, der ligner de indgreb, der udføres ved brystreduktion.

Det er fjerde år i træk, at Aarhus Universitetshospital holder en workshop om brystkræftkirurgi. Flere af de tidligere år har der også været sessioner med live-kirurgi, hvor udenlandske topkirurger er kommet til Aarhus for at vise nye operationsteknikker inden for brystkræftkirurgi.

 

Yderligere oplysninger:
Peer Christiansen, professor på Brystkirurgisk Klinik Øst, AUH/Randers, Aarhus Universitetshospital, tlf. 5188 1522.

Anders Bonde Jensen, overlæge og professor på Kræftafdeling, Aarhus Universitetshospital, tlf. 2096 7615.