21.05.2015

I Center for Planlagt Kirurgi på Regionshospitalet Silkeborg er mindre håndoperationer ved at blive overdraget fra læger til erfarne sygeplejersker. 

I første omgang gælder det nåleoperationer af patienter med kuskefingre. At have kuskefingre betyder, at patienterne har dannet nogle strenge i fingrene, der gør, at fingrene krummer, så de ikke kan strækkes ud.

Center for Planlagt Kirurgi har stor succes med at behandle patienter med kuskefingre med nåleindgreb, der er en mindre håndoperation. Ved et nåleindgreb skærer en meget fin nål strengene over i fingrene, så fingrene igen kan bruges normal. En sådan operation varer cirka en halv time.

- Kuskefingre behandles normalt af læger inden for det ortopædkirurgiske speciale, men det er en lille præcisions-niche, som et par af vores specialtrænede og erfarne sygeplejerske sagtens kan mestre lige så sikkert som lægerne, forklarer ledende overlæge Søren Mikkelsen fra Center for Planlagt Kirurgi.

Unikt behandlingstilbud er en succes

Der er meget få komplikationer forbundet med nålebehandlingen af kuskefingre, viser en undersøgelse af 300 patienter, som er foretaget på Regionshospitalet Silkeborg. Sikkerhedsmæssigt er der ikke større risici ved at lade erfarne sygeplejersker udføre behandlingen frem for læger.

- Vi har fundet en behandling af kuskefingre, der kun koster en meget fin nål og en smule bedøvelse. Patienterne kan tilmed gå på arbejde allerede dagen efter behandlingen. Vi har altså udviklet et helt unikt behandlingstilbud, der næsten er uden risici, og på sigt vil vi kunne behandle flere patienter med den nye ordning, siger Søren Mikkelsen, ledende overlæge i Center for Planlagt Kirurgi, og fortsætter:

Til sammenligning er et alternativ til nålebehandlingen at få foretaget en større operation af kuskefingrene under fuld narkose, hvor man skærer fingrene op for at nå ind til de dannede strenge i fingrene. Det kræver et helt operationshold omkring patienten, og efterfølgende skal vedkommende være sygemeldt seks uger.

På Regionshospitalet Silkeborg er foreløbig en sygeplejerske blevet uddannet til at udføre finnåls-operationer af kuskefingre. På sigt er det dog planen, at behandlingen fuldt ud skal overgå til specialuddannede sygeplejersker. Det er en af hospitalets egne håndkirurger, der står for oplæringen. 

 

Yderligere oplysninger:

 

Foto:
Henrik Rolfsted Schjelder Hansen.

På billedet ses overlæge og håndkirurg Therkel Bisgaard, der oplærer den erfarne sygeplejerske Linda Bohmann Vinther Lauridsen i nålebehandlingen af patienter med kuskefingre.