Gå til større billede af Kirsten Jørgensen og Bent Hansen

Regionsrådet i Region Midtjylland opfordrer kommuner og LAG’er til at indstille kandidater til årets landsbypris. En pris, som skaber stolthed, anerkendelse og endnu mere liv, lyder det fra sidste års vinderlandsby Glyngøre.

Så er det igen tid til at slå på tromme for alle de midtjyske landsbyer, der formår at skabe liv og udvikling og kan inspirere andre.

Regionsrådet i Region Midtjylland beder nu kommuner og Lokalt Aktions Grupper, LAG’er, om inden 7. december at pege på det bedste eksempel fra deres område som kandidat til Landsbyprisen 2016.

Samarbejde belønnes

Med prisen følger 150.000 kroner, som kan bruges til nye projekter, der kan glæde borgerne i vinderlandsbyen. Eller måske landsbyerne, for det er også muligt for flere samarbejdende landsbyer at komme i betragtning. Faktisk vil regionsrådet i år se det som en særlig fordel, hvis flere småbyer har kunnet samarbejde om at blive et helstøbt samfund.

”Det er ofte umuligt for en lille landsby at rumme alt det, som borgerne behøver for at kunne trives uden for de større byer” siger Poul Erik Christensen, formand for regionsrådets rådgivende udvalg for regional udvikling.

”En løsning kan være at gå sammen med nabobyerne og fordele faciliteterne, så de tilsammen bliver komplette, og det vil vi gerne belønne”, siger han.

Nyt liv

Det er 8. gang at Region Midtjyllands landsbypris skal uddeles, og den falder i god jord, hvor den lander, siger en repræsentant for sidste års prismodtagerby, Kirsten Jørgensen, formand for Glyngøre Borgerforening.

”Prisen er absolut værd at løbe efter. Den giver stolthed til byens borgere over at være blevet set og anerkendt. Den gør det muligt for byen at blive kendt uden for sognegrænsen. Der følger penge med prisen, og dem kan vi altid bruge. Og så kan sådan en pris også være med til at sætte yderligere skub i udviklingen”, siger Kirsten Jørgensen.

Kriterier

For at komme i betragtning til Landsbyprisen skal landsbyen eller gruppen af landsbyer højst have 2.000 indbyggere.

Derudover skal kandidaterne kunne vise fremgang eller et bremset fald i antal indbyggere og have gennemført eller igangsat større projekter og initiativer, der viser nye veje.
Deres udvikling kan ofte tilskrives en planlagt udviklingsindsats, et stærkt engagement og samarbejde mellem borgerne samt en stor frivillig indsats og ofte også private pengebidrag.

Tidligere modtagere

Region Midtjyllands Landsbypris blev i maj i fjor uddelt for syvende gang. De tidligere modtagere er (i kronologisk rækkefølge) Idom-Råsted i Holstebro Kommune, Spjald i Ringkøbing-Skjern Kommune, Endelave By i Horsens Kommune, Rødding i Skive Kommune, Nørager i Norddjurs Kommune, Ølstrup i Ringkøbing-Skjern Kommune samt Glyngøre i Skive Kommune.

Der kan indstilles én kandidat for hver af regionens 19 kommuner. Når fristen for indsendelse af kandidatforslag er overstået 7. december, vil regionsrådet i begyndelsen af 2016 udpege vinderen. Selve overrækkelsen af prisen foregår i løbet af foråret.


Billedtekst:
Sidste års prismodtager var Glyngøre, og byens formand for borgerforeningen Kirsten Jørgensen garanterer, at landsbyprisen er værd at løbe efter. Her ses hun sammen med regionsrådsformand Bent Hansen ved overrækkelse i maj.
Fotoet er til fri brug i forbindelse med pressemeddelelsen. 


Flere oplysninger:

Poul Erik Christensen, formand for
regionsrådets rådgivende udvalg
for regional udvikling
Telefon: 2496 9630
poul.erik.christensen@rr.rm.dk

Karsten Bækgaard, kontorchef
Regional Udvikling
Region Midtjylland
Telefon: 7841 1702
Karsten.baekgaard@ru.rm.dk


Kontaktoplysninger på alle regionsrådets medlemmer