Patientsikkerhed og optimal udnyttelse af ressourcerne er nøgleordene i Det Interaktive Hospital (i-Hospital), som er seneste landvinding inden for intelligent og innovativ anven-delse af IT på Regionshospitalet Horsens. i-Hospital bidrager til, at hospitalets operationer kan forløbe effektivt og fleksibelt.

Patientsikkerhed og optimal udnyttelse af ressourcerne er nøgleordene i Det Interaktive Hospital (i-Hospital), som er seneste landvinding inden for intelligent og innovativ anven-delse af IT på Regionshospitalet Horsens. i-Hospital bidrager til, at hospitalets operationer kan forløbe effektivt og fleksibelt.

Systemet skaber overblik og smidiggør en i øvrigt ganske kompliceret og tidsrøvende planlægning på tværs af mange afdelinger og personalegrupper. Der er tale om et helt nyt koncept uden sidestykke i Danmark eller i udlandet – og samtidig et strålende eksempel på IT- og Erhvervsudvikling med udgangspunkt i Region Midtjylland. Den 23. april indvies Det Interaktive Hospital officielt af Regionsråds-formand Bent Hansen.
 
Mere smidig afvikling af operationerne på Regionshospitalet i Horsens
Det er helt normalt, at der på en operationsafdeling sker forskydninger i dagens program, fordi der skal tages individuelle hensyn til patienterne, og fordi der kan opstå uforudsete vanskeligheder ved en operation. Det skal der være plads til, men indimellem skaber det store problemer særligt med at få givet løbende besked til alle dem, der skal modtage den nyopererede patient, og til dem, der er ved at forberede den næste operation på programmet.

Elektronikken giver større overblik
I-Hospital skaber et overblik over, hvor langt operationerne er kommet for eksempel med ”live” video fra operationsstuerne på en storskærm i operationsafdelingens koordinatorrum. Personalet på sengeafdelingerne kan på deres skærm ligeledes følge med i, om det er ved at være tid til at gøre den næste patient klar til operation. Ændringer i operationsrækkefølgen kan gøres direkte på skærmen og kræver ikke tastearbejde og telefonopringninger.

Personalet kan også skrive beskeder til hinanden. Det giver færre afbrydelser i arbejdet og væsentligt mindre behov for at gå ind og ud af operationsstuerne – og dermed mindre risiko for smittespredning og infektioner. På skærme, der er opstillet centrale steder, kan man se, hvilket personale, der medvirker, ved de forskellige operationer. Det sparer tid, fordi personalet ikke skal lede efter hinanden.

Alt i alt betyder det, at de forskellige afdelinger og medarbejdere selv kan holde sig orienteret om, hvornår de skal være klar, og på den måde kommer operationsprogrammet til at forløbe mere flydende. Samtidig udnyttes personalets tid mere effektivt. Det er en fordel for både patienter og personale.

I-hospitalet er offentligt - privat samarbejde
Projektet begyndte for fem år siden som et forskningsprojekt i samarbejde med Alexandra Instituttet og Århus Universitet. Formålet med forskningsprojektet var at undersøge, hvordan hospitalets operationsafdeling kunne optimeres ved hjælp af ny teknologi til koordi-nering og kommunikation. Fra starten lagde man vægt på at udvikle en løsning, som mere kan sidestilles med et produktionssystem i industrien, end med en IT-løsning til et kontor. Med andre ord, at skabe et værktøj til klinikerne, som de ikke forbinder med de pc’ere, som de dagligt anvender derhjemme eller på deres kontor.

Forskningsprojektet påviste så store fordele, at hospitalet valgte at indføre løsningen permanent – og ud af dette opstod firmaet C3A Medical A/S, som nu har afleveret den driftsklare udgave af systemet til Regionshospitalet Horsens.
Udviklingen fortsætter og den nyeste chip-teknologi tages i brug for at opnå den størst mulige sikkerhed for patienterne

Større sikkerhed på operationsstuen
En ny udvidet version af i-Hospital har allerede været testet på hospitalet. I den nye version kan systemet genkende patient, personale og hjælpemidler ved hjælp af små chips, så man eksempelvis bliver alarmeret/advaret, hvis en forkert patient køres ind på operationsstuen, eller man har medbragt forkert udstyr til operationen. I dag er der allerede meget stor sikkerhed omkring operationer men da selv en enkelt fejltagelse kan være meget alvorlig for patienten, kan det godt betale sig at investere yderligere i sikkerheden. Chipteknologien bruges også til at visualisere personalets bevægelser mellem de forskellige arbejdssteder på hospitalet, og det vil gøre det meget nemmere, at få fat på de rette personer uden at forstyrre dem i andre vigtige funktioner.

Med ibrugtagningen af i-Hospital er det blevet nemmere og mere overskueligt for de ansatte at arbejde med patienter, der skal opereres. Hospitalsledelsen forventer derfor, at i-Hospital vil være med til at gøre Regionshospitalet i Horsens til en endnu mere attraktiv arbejdsplads. Samtidig vil den planlagte udvidelse af i-Hospital øge sikkerheden for patienterne ud over, hvad der er muligt med menneskelig kontrol alene.

Mere information
  • Hospitalsdirektør Niels Nørgaard Pedersen, tel. 79274401
  • Cheflæge Steen Friberg Nielsen, tel. 79274402
  • Chefsygeplejerske Anna Birte Sparvath, tel. 79274403
  • Professor Jakob Bardram, IT-universitetet, København, tel. 25550446
  • Direktør Hans Erik Henriksen, C3A Medical A/S, tel. 23314256