Danmarks første patientskole for akut indlagte skizofrene patienter åbner på Århus Universitetshospital, Risskov


Danmarks første patientskole for akut indlagte skizofrene patienter åbner på Århus Universitetshospital, Risskov

Skizofrene patienter, der indlægges på psykoseafsnittet på Afdeling N på Århus Universitetshospital, Risskov, vil fremover blive tilbudt at deltage i et undervisningsforløb, der skal lære dem at leve bedre med deres psykiske sygdom. Tilbuddet er en integreret del af det samlede behandlingstilbud på afdelingen.
   - Formålet med undervisningen er at give patienterne en bedre sygdomsforståelse, så de lærer at mestre deres sygdom og dermed opnår en højere livskvalitet, siger afdelingssygeplejerske Lone Nørgaard Møller.
   På skoleskemaet i det psykoeducative forløb er der afsat tid til at snakke om både symptomer, medicin, sociallovgivning og meget mere. Ved at give patienterne denne viden om både sygdom og behandling, håber personalet, at patienterne vil blive langt bedre rustet til at leve med sygdommen.
   Projektgruppen har ladet sig inspirere af diabetesskolerne, som har haft gode resultater med at undervise sukkersygepatienter i egen sygdom.

Patienter på skolebænken
Der findes lignende undervisningstilbud i både lokalpsykiatrien og socialpsykiatrien. Men det er første gang, at et psykiatrisk hospital tilbyder patienter et struktureret undervisningsforløb allerede under indlæggelse. Hospitalet samarbejdet med lokalpsykiatrien og socialpsykiatrien om projektet, så patienterne kan fortsætte forløbet, hvis de bliver udskrevet før, de har afsluttet undervisningen.
   - Højskoleforløbet, som vi kalder undervisningen, løber fra mandag til torsdag med to timers undervisning hver dag over fire uger. Og når patienterne har fulgt et helt forløb, får de et flot diplom for gennemførelse af højskoleforløbet, fortæller afdelingssygeplejerske Lone Nørgaard Møller, der også er en af projektkoordinatorerne.
   Projektet har underviserere fra alle grene af psykiatrien i regionen.
- Vi har mødt stor entusiasme blandt vores samarbejdspartnere i både lokalpsykiatrien og socialpsykiatrien. De har stillet undervisere til rådighed for os, og alle arbejder frivilligt på projektet. Det har været fantastisk at opleve, siger Lone Nørgaard Møller.
   Det første hold patienter begynder undervisningen 2. februar.

Yderligere oplysninger: Afdelingssygeplejerske N6: Lone Nørgaard Møller, lonnel@rm.dk, tlf: 7789 2110