20-02-2009Målet om bredbånd til alle i Region Midtjylland er tæt på at være nået. Næste skridt bliver, at medarbejdere i fiskeri- og erhvervshavne og folk i sommerhusområder kan få bredbånd – på abonnement eller timebasis.

Beslutningen om at gøre Region Midtjylland til den første region, der breder bredbånds¬forbindelserne ud til selv de tyndest befolkede egne, er ved at være ført ud i livet.
Den hurtige forbindelse har blandt andet forbedret arbejdsvilkårene for de erhvervsdrivende i landdistrikterne, hvad enten det nu er handelsfolk, håndværkere, industrivirksomheder, liberale erhverv eller offentlige institutioner. For landmændene betyder det eksempelvis, at de nu ubesværet kan foretage online-indberetninger, udfylde blanketter, ordne regnskaber og lignende og samtidig overvåge staldene via internettet.

Samarbejde på nye felter
Gennem det seneste år har Region Midtjylland, Dansk Landbrugsrådgivning og televirksomheden Skyline samarbejdet om at dække regionen med hurtige, trådløse bredbåndsforbindelser til internet og telefoni.
Nu er turen også kommet til erhvervshavnene og søens folk, idet Skyline også kan betjene dem, der eksempelvis arbejder på skibene i midtjyske havne og måske kun har brug for netforbindelsen nogle timer eller dage. Således har alle, der arbejder eller færdes på havneområdet i Randers eller er ombord på skibene, i nogen tid kunnet få trådløs internetforbindelse, når det passer dem – med stor succes.
Og de, der ikke har brug for et fast abonnement, eksempelvis de tilrejsende søfolk, kan købe midlertidig netadgang via et skrabekort med adgangskoder eller via kreditkort, forklarer Per Lapholm Christoffersen, projektleder hos Skyline.
”På samme måde vil vi kunne betjene fiskeri- og erhvervshavnene i Hvide Sande, Thorsminde, Thyborøn, Bønnerup og Grenaa”, siger Per Lapholm Christoffersen.
I sommerhusområderne betyder den trådløse teknologi, at Skyline om kort tid vil kunne tilbyde en samlet pakke med bredbånd, danske og udenlandske tv-kanaler, ip-telefoni og alarmovervågning – til glæde for sommerhusejere, -udlejere og –gæster.

100 procent til maj
”Hurtige bredbåndsforbindelser er en nødvendighed for dem, der skal bo og arbejde i yderområderne, og derfor er vi glade for, at de er ved at være dækket ind”, siger medlem af Regionsrådet og formand for Panel for udvikling i landdistrikter og fiskeriområder Kaj Møldrup Christensen. Det sker med henvisning til, at det trådløse bredbånd er en mulighed for 95 procent af borgerne i Region Midtjylland og inden udgangen af april for alle.
”At vi så også kan yde en fin service over for mange andre grupper, er en ekstra bonus, som vi forventer stor interesse for. Ud over erhvervshavnene må det være oplagt at opsøge regionens lystbådehavne og sommerhusområder”, siger Kaj Møldrup Christensen.

Landbrugene
It-chef Ivan Munk fra Dansk Landbrug i Skejby er især glad på vegne af de mange landbrug, der ikke tidligere har kunnet få netforbindelse med en ordentlig hastighed.
”Det er et ønske, landmændene har haft i mange år, eftersom el-selskabernes fiberbredbånd havde lange udsigter generelt, og ADSL trods god dækning stadig ikke kom til at omfatte områder. Nu er netforbindelsen ikke længere en barriere, når de skal passe deres arbejde og udvikle deres virksomheder” siger Ivan Munk.

Stor interesse
De tre samarbejdspartnere er positivt overraskede over, hvor mange borgere, der er mødt op til de informationsmøder, som de har holdt i lokalområderne. Mødet i Humlum 20. januar trak eksempelvis flere end 250, og adskillige af dem har efterfølgende tegnet kontrakt med Skyline.

Se oversigt over afholdte informationsmøder
Se dækningskort dags dato og ultimo april

Billedtekst: Interessen for informationsmøderne om den trådløse bredbåndsforbindelse har været stor – på mødet i Humlum for en måned siden mødte flere end 250 borgere op. Fotoet er til fri brug – download det i høj opløsning ved at kikke på det.

Fakta om samarbejdet
Samarbejdet mellem Dansk Landbrugsrådgivning, Region Midtjylland og bredbåndsleverandøren SkyLine blev startet i 2008 for at opnå, at alle borgere, landbrug og virksomheder i landdistrikter i hele Region Midtjylland skulle kunne få hurtigt bredbånd.
Dansk Landbrugs Rådgivning varetager med udgangspunkt i Landscentret i Skejby sammen med de regionale rådgivningsselskaber, Vestjysk Landboforening, Heden & Fjorden, LandboMidtØst, Landbo Limfjord og Lemvigegnens Landboforening landbrugets interesser i projektet.

Yderligere oplysninger:

Region Midtjylland
Kaj Møldrup Christensen, Medlem af Regionsrådet og Formand for Panel for Udvikling i Landdistrikter og Fiskeriområder i Region Midtjylland,
tlf.: 86 46 74 60 / 29 43 59 81.
E-mail: kaj.moldrup@rr.rm.dk

Hjemmeside: www.landdistrikter.rm.dk

Dansk Landbrugsrådgivning, Landscentret
Ivan Munk, it-chef, Landcentret, tlf.: 87 40 50 00.
E-mail: ivm@landscentret.dk
Hjemmeside: www.landscentret.dk og www.dlbr.dk

Dansk Landbrugsrådgivning, Vestjysk landboforening
Hans Jørgen Lorentzen, it-chef, Vestjysk Landboforening,
tlf.: 96 81 42 06.
E-mail: hjl@vjl.dk
Hjemmeside: www.vjl.dk

Dansk Landbrugsrådgivning, Heden & Fjorden
Arne Møller, it-chef, Heden & Fjorden, tlf.: 96 29 66 66.
E-mail: arm@hflc.dk
Hjemmeside: www.hlfc.dk

Dansk Landbrugsrådgivning, Lemvigegnens Landboforening
Henning Kaasgaard, it-ansvarlig, Lemvigegnens Landboforening, tlf.: 96 63 05 44.
E-mail: hk@lemvig-landbo.dk
Hjemmeside: www.lemvig-landbo.dk

Dansk Landbrugsrådgivning, Landbo Limfjord
Benny Kirkegård, direktør, Landbo Limfjord, tlf.: 96 15 30 60.
E-mail: bki@landbo-limfjord.dk
Hjemmeside: www.landbo-limfjord.dk

Dansk Landbrugsrådgivning, LandboMidtØst
Egon Nielsen, it-konsulent, LandboMidtØst, tlf.: 87 28 22 00.
E-mail: egn@lmo.dk
Hjemmeside: www.lmo.dk

Landdistriktsinteresser
Erik Poulsen, formand for Landdistriktsrådet i Ringkøbing-Skjern Kommune, tlf.: 20 43 1716
E-mail: ep@ansatz.dk

Margit Lund, landdistriktskonsulent, Ringkøbing-Skjern Kommune, tlf.: 99 74 14 53
E-mail: margit.lund@rksk.dk

Alex Würtz, LAG koordinator, LAG Holstebro og LAG Herning
tlf.: 39 65 30 00
E-mail: aw@lagherning.dk

SkyLine c/o ELRO Erhverv a/s
Adm. direktør Henry Lei Jacobsen, tlf.: 87 10 15 20.
E-mail: hlj@skyline.dk
Hjemmeside: www.skyline.dk

Projektleder Per Lapholm Christoffersen, tlf.: 87 11 11 83.
E-mail: pch@skyline.dk