21-04-2010Regionsrådsformand Bent Hansen overrakte tirsdag Spjald-borgerne Landsbyprisen og en kuffert med kontanter.


Der var fyldt med blafrende dannebrogsflag i landsbyen Spjald i går. Og fyldt med mere end 600 feststemte Spjald-borgere inde i byens Fritidscenter, hvilket svarer til halvdelen af samtlige indbyggere i den vestjyske landsby.
Det skulle nemlig fejres, at Spjald fik overrakt Region Midtjyllands Landsbypris.

150.000 kroner
For overrækkelsen stod regionsrådsformand Bent Hansen, og han havde både medbragt et diplom og en kuffert med kontanter – sådan en rigtig pengekuffert.
”Diplomet her kan fortælle andre, at I er mestre i landsbyudvikling, og at der er inspiration at hente hos jer. Og så er der pengene. Dem har jeg medbragt i cash. Jeg synes, tiden er løbet fra det med en check - og jeg vidste jo ikke, om I har sådan en Dankortautomat her i Spjald Fritidscenter”, sagde Bent Hansen ved overrækkelsen.
Med prisen følger nemlig 150.000 kroner, som kan bruges til at fortsætte det gode arbejde for at opretholde Spjald som et levende landsbysamfund.
Det var formand for Erhvervsgruppen Spjald Arne Husted samt Ove Kristensen fra Spjald Borgerforening, der tog imod kufferten og var med til at åbne den.
”Wooouuww”, lød det fra forsamlingen, da masser af gode, danske pengesedler kom til syne.

Borgerindsamlinger
I sin tale roste Bent Hansen Spjald for at have kunnet fastholde indbyggertallet på knap 1.300 og være i fuld gang med aktiviteter for at øge det fremover. Derudover har byen kunnet tiltrække ti nye virksomheder i de senere år, lige som man har udbygget byens fritids- og kulturliv med blandt andet en kunststof-fodboldbane, som tiltrækker sportsfolk fra store dele af landet, en Spjald-festival og sommerspil på friluftsscenen.
Ud over en masse arbejdstid har Spjald-borgerne haft tegnebøgerne oppe af lommerne adskillige gange – således er kulturhuset finansieret af borgerne selv, lige som de samlede 4,5 mio. kroner ind til at renovere Spjald Fritidscenter.

Otte meter kage
Ud over Bent Hansen talte byrådsmedlem i Ringkøbing-Skjern Kommune Knud Christensen, formand for Ringkøbing-Skjern LAG Poul Nielsen, formand for Erhvervsgruppen Spjald Arne Husted samt Ove Kristensen fra Spjald Borgerforening - og til slut var det Ringkøbing-Skjerns tidligere borgmester Torben Nørregaard, der bad om ordet og gratulerede de stolte Spjald-borgere.
Alt sammen ledsaget af det lokale marimba-orkester samt kaffe og en otte meter lang lagkage, som Spjald Håndværksbageri havde tryllet frem. En lyserød hindbærkage dekoreret med marcipan og fotos fra Spjalds historie. Til børnene var der desuden sodavand og is.

Lille firkant
Det er LAG Ringkøbing-Skjern, som har indstillet Spjald til landsbyprisen. Spjald måtte i øvrigt konkurrere med fire andre landsbysamfund, nemlig Glud-Snaptun-Hjarnø (indstillet af LAG Hedensted), Studsgård (indstillet af LAG Herning), Vinding (indstillet af LAG Silkeborg) samt Skjød (indstillet af LAG Favrskov).
I betragtning af at ordet Spjald egentlig betyder en lille firkant i enden af en større mark, må man sige, at de har fået meget ud af den firkant i Spjald.

Billedtekst til øverste foto: Regionsrådsformand Bent Hansen (tv) har netop overrakt kufferten med penge til formanden for Erhvervsgruppen Spjald Arne Husted (i midten) samt Ove Kristensen fra Spjald Borgerforening (th). Fotoet er til fri brug - download det i høj opløsning ved at klikke på det.


Billedtekst til nederste foto:
Den otte meter lange lagkage, som Region Midtjylland havde fået Spjald Håndværksbageri til at lave, var dekoreret med historiske bybilleder fra Spjald. Det gav anledning til mange samtaler om gamle dage. Fotoet er til fri brug - download det i høj opløsning ved at klikke på det.

Se flere billeder (diasshow som pdf)

Flere oplysninger:

  Bent Hansen
formand for Regionsrådet og
Vækstforum i Region Midtjylland
Telefon: 8728 5010
Mobil: 4031 3707
bent.hansen@rr.rm.dk
  Anna Lise Vesterby, udviklingskonsulent
Regional Udvikling
Region Midtjylland
Telefon: 8728 5122
annalise.vesterby@ru.rm.dkKontaktoplysninger på alle regionsrådets medlemmer findes på http://www.rm.dk/politik/politikerne