En ny database samler fakta om sundhed og sygelighed for danskerne fordelt på kommuner og regioner.


Sundhedsprofilen2010.dk

En ny database samler fakta om sundhed og sygelighed for danskerne fordelt på kommuner og regioner.

Databasen er baseret på den mest omfattende kortlægning af danskernes sundhed nogensinde, og den gør det let at sammenligne borgernes sundhed, f.eks. så kommunerne kan målrette deres forebyggelsesindsats bedre.

Ansatte i kommunerne og sundhedsvæsenet og alle andre interesserede kan gå på opdagelse i en ny interaktiv database spækket med data om danskernes sundhed og sygelighed fordelt på kommuner og regioner.

De mange data fortæller bl.a., hvor meget motion vi får, hvilke sygdomme vi får medicin for, og hvor meget vi ryger. Oplysningerne stammer fra undersøgelsen Den nationale sundhedsprofil 2010 – hvordan har du det?. Undersøgelsen er gennemført af regionerne og samler besvarelser på 180.000 danskere og er dermed uden sammenligning den største af sin slags.

Besvarelserne i undersøgelsen er indsamlet på samme tid i 2010 i samtlige af landets 98 kommuner, og derfor giver undersøgelsen ikke blot et øjebliksbillede af danskernes sundhed og trivsel. Den giver også mulighed for at sammenligne resultater på tværs af kommuner og regioner.

- Med den nye database er det blevet lettere for den enkelte kommune at se, hvordan borgerne i kommunen har det – hvor meget de ryger, hvilke sygdomme de lider af osv. Jeg håber, kommunerne vil tage databasen til sig som et nyt redskab, hvor de også kan sammenligne sig med lignende kommuner og lære af dem, der er bedre end dem selv til sundheds- og forebyggelsesindsatsen, siger indenrigs- og sundhedsminister Bertel Haarder.

Den nationale sundhedsprofil viser, at der på landsplan er godt nyt på rygerområdet. Danskerne ryger stadig mindre og særligt færre unge ryger. Men der er også dårligt nyt.Vi drikker stadig meget alkohol, spiser usundt og rører os for lidt. Mange af os bliver overvægtige, får forhøjet blodtryk og lever flere år med kronisk sygdom. Det koster både os selv og samfundet dyrt.

- Sundhedsprofilerne er en vigtig værktøjskasse for kommunerne, som nu får mulighed for at tage initiativer i forhold til de udsatte grupper. En opgave der trænger sig på, fordi profilerne klart viser, at springet mellem dem, der er sunde og lever godt og længe, og dem der ikke gør, bliver stadig større, forklarer Sundhedsstyrelsens direktør Else Smith.

Kortlægningen giver et detaljeret billede af, hvad det er, der gør danskerne syge, og den viser, hvordan sundhed, trivsel og sygdom hænger sammen med for eksempel uddannelse og civilstatus.

Formand for Danske Regioner Bent Hansen:
- Rundt omkring i regionerne er der gjort et stort arbejde med at indsamle sundhedsprofiler for alle borgere. De er nu klar til at blive brugt aktivt i planlægningen og samarbejdet omkring folkesundheden i Danmark. Der er ingen tvivl om, at forebyggelse spiller en afgørende rolle i årene fremover, hvor presset på sygehusene vil stige og stige. Her vil sundhedsprofilerne være et vigtigt redskab i den forebyggende indsats.

Det er håbet, at kortlægningen af danskernes sundhed vil brugt flittigt i de kommende år. Både til øget samarbejde mellem kommuner og regioner, men også som grundlag for ny forskning.

Sundhedsprofilerne bliver opdateret næste gang i foråret 2013, hvorefter resultaterne vil ligge klar samme efterår.

Database: Sundhedsprofil2010.dk

Hvordan har du det? - Region Midtjylland