Sygeplejerske Anette Bülow Row giver Dr. Jason Leitch en præsentation af iHospitalet.


Som et led i projektet Patientsikkert Sygehus, hvor fem danske sygehuse yder en ekstra indsats for at forbedre patientsikkerheden, havde Regionshospitalet Horsens besøg af ekspert i patientsikkerhed og kvalitet, Dr. Jason Leitch.

Dr. Jason Leitch, som er leder af Afdelingen for Patientsikkerhed og Kvalitetsforbedring i det skotske sundhedsministerium og rådgiver for Institute for Healthcare Improvement i Boston, besøgte Horsens for at dele ud af sine erfaringer om patientsikkerhed og kvalitet.

Regionshospitalet Horsens er et af fem danske sygehuse, der yder en ekstraordinær indsats for at forbedre patientsikkerheden som en del af projektet Patientsikkert Sygehus.

”Det har været meget interessant at arbejde med de fem hospitaler. Det virker som om, at I på Regionshospitalet Horsens er på det stadie, hvor medarbejderne kan begynde at se resultaterne af deres hårde arbejde,” observerede Dr. Jason Leitch.

Før Jason Leitch skulle holde oplæg om patientsikkerhed og kvalitet, viste Hospitalsdirektør, Lisbeth Holsteen Jessen og Cheflæge, Jørgen Schøler Kristensen ham rundt på hospitalet. Her talte de med personalet og fik en præsentation af iHospitalet, et system, der via store touchskærme holder personalet orienteret om, hvad der sker på afdelingen.

Positiv kultur

Jason Leitch viste stor interesse for organiseringen af Regionshospitalet Horsens og hvordan man holder fast i menneskeligheden, når så meget foregår elektronisk. ”Jeg har kun set overfladen, men jeg er meget imponeret. Kulturen virker positiv og det er ikke et tilfælde. Bagved ligger systemerne, som er der for at gøre behandlingen bedre og mere sikker. For mig at se, er jeres elektroniske system rigtig godt for kommunikationen, rigtig godt for patientsikkerheden og rigtig godt for kvaliteten. Men det har ikke fjernet det menneskelige aspekt – at være venlig og flink. Og det er vigtigt.” reflekterer Jason Leitch.

Det har været rigtig spændende, at have besøg af en udenlandsk ekspert på kvalitetsområdet og få hans blik på vores arbejde med patientsikkerhed, fortæller Hospitalsdirektør Lisbeth Holsteen Jessen.

De fem sygehuse, der er udvalgt til at deltage i Patientsikkert Sygehus har sat sig som mål at reducere antallet af dødsfald og skader ved fx at reducere antallet af hjertestop, eliminere en række hospitalsinfektioner, reducere forekomstens af tryksår og forebygge medicineringsfejl.

Patientsikkert Sygehus er et samarbejde mellem TrygFonden, Danske Regioner og Dansk Selskab for Patientsikkerhed og udføres med ekspertbistand fra det amerikanske Institute for Healthcare Improvement (IHI).


Mere information