Patienter med KOL, blodpropper i hjertet og diabetes 2 er godt tilfredse med samarbejdet mellem hospitalet, deres egen læge og kommunen, men den samlede støtte gennem hele sygdomsforløbet rummer plads til forbedringer.


Patienter med KOL, blodpropper i hjertet og diabetes 2 er godt tilfredse med samarbejdet mellem hospitalet, deres egen læge og kommunen, men den samlede støtte gennem hele sygdomsforløbet rummer plads til forbedringer.

Det viser en ny rapport fra CFK – Folkesundhed og Kvalitetsudvikling i Region Midtjylland.

Undersøgelsen, som er baseret på svar fra 4.174 patienter er den første af sin art i RM.

Lignende undersøgelser af patienters tilfredshed tager ofte kun udgangspunkt i målinger på hospitaler, men mange patienter med en kronisk sygdom er også i berøring med deres egen læge og sundhedstilbud i kommunen.

Derfor offentliggør sundhedskoordinationsudvalget i Region Midtjylland en undersøgelse af den samlede tilfredshed hos patienter med en kronisk sygdom, der har fokus på overgange, sammenhænge og effektivitet for patienten.

Hele 95 % af patienterne med KOL, blodpropper i hjertet og diabetes 2 oplever ikke problemer i samarbejdet om sygdomsforløbet mellem egen læge, sygehuset og kommunen, viser undersøgelsen.

Størst tilfredshed med egen læge
87 % er tilfredse med støtten fra deres egen læge og 73 % er tilfredse med hospitalet.

Til gengæld er der kun 32 %, som giver udtryk for tilfredshed med støtten fra kommunerne. Det kan imidlertid bero på, at kendskabet til kommunernes tilbud ikke bliver formidlet godt nok af hospitaler og egen læge.

- Kommunerne har allerede en bred vifte af tilbud til patienter med kroniske lidelser som bl.a. rygestopkurser, motionstilbud og kostvejledning. Men skal patienterne have den rette støtte, kræver det også, at de får den rette information fra hospitalerne og deres egen læge, fortæller Anders Kühnau (S), regionsrådsmedlem i Region Midtjylland og formand for Sundhedskoordinationsudvalget.

Han henviser til, at kun 16 % af patienterne med kroniske lidelser kender kommunernes tilbud – oftest fordi de ikke får information om det. 46 % kender tilbuddet fra deres egen læge, mens kun 26 % får oplysningen fra hospitalerne.

Bedre information er en fælles opgave
Samtidig viser undersøgelsen, at der er mange flere diabetikere, der kender til kommunernes tilbud i Østjylland, mens klart flest KOL-patienter kender de vestjyske tilbud.

Derfor er der god grund til at gentænke måden hvorpå hospitaler og praktiserende læger samarbejder med kommunerne i hele regionen, så de kroniske patienter sikres en mere ensartet information.
- Opgaven er nu at sætte os sammen med de praktiserende læger og hospitalerne og overveje, om ikke vi ikke kan finde en mere systematisk måde at henvise og informere patienterne på om de kommunale tilbud. En mulig løsning er at åbne op for at henvise patienterne elektronisk til kommunen, fortæller Hans-Jørgen Hørning fra Silkeborg Kommunes sundhedsudvalg (V).

Simone Witzel fra CFK – Folkesundhed og Kvalitetsudvikling er enig i konklusionerne:
- Patienter med en kronisk sygdom har ofte nogle ret komplekse forløb, der involverer hospital, praktiserende læge og kommune. Det er derfor i såvel de kroniske syges som samfundets interesse at finde ud af, om behandlingen og tilbuddene fungerer. Samtidig skal vi ikke glemme at se på hele sygdomsforløbet i én sammenhæng. Derfor er det sundt at give overleveringerne mellem alle parter i forløbet et servicetjek og få elimineret eventuelle svagheder, siger Simone Witzel fra CFK – Folkesundhed og Kvalitetsudvikling.

Fakta
Undersøgelsen blev foretaget i maj 2011, hvor 4.174 patienter med diabetes, KOL og blodpropper i hjertet deltog. Svarprocenten er 43 og viser at:

  • 89 % er trygge ved den behandling, de får, når vi ser på sammenhængen i behandlingen
  • 93 % er trygge i dagligdagen med deres sygdom
  • 80 % ikke mangler undervisningstilbud
  • 73 % med blodpropper i hjertet og 77 % med diabetes 2 og 56 % med KOL er tilfredse med støtten i deres sygdomsforløb
  • 65 % af patienter med KOL oplever, at sygdommen forhindrer dem i at have det fysisk godt, og kun 58 % har det psykisk godt. 50 % af KOL-patienterne føler sig utrygge i den første tid efter de kom hjem fra sygehuset
  • 67 % af borgere med flere kroniske sygdomme er tilfredse med støtten i det samlede sygdomsforløb, 52 % har det fysisk dårligt og 37 % har det psykisk dårligt, mens tallene for patienter med én kronisk sygdom ligger på henholdsvis 70 %, 39 % og 29 %
Yderligere information:
Formand for Sundhedskoordinationsudvalget, Anders Kühnau (S), regionsrådsmedlem i Region Midtjylland (S): Mobil 2360 2768, e-mail: kuhnau@rr.rm.dk 

Næstformand for Sundhedskoordinationsudvalget, Hans-Jørgen Hørning fra Silkeborg Kommunes sundhedsudvalg (V): Mobil: 27 12 75 95, E-mail: hans-joergen.hoerning@silkeborg.dk 

Konsulent Simone Witzel, CFK – Folkesundhed og Kvalitetsudvikling, Region Midtjylland: Mobil 4042 7144. 

Rapport og bilag.