02-10-2012



For første gang er det lykkedes at samle kommuner, regioner, staten og telebranchen i en række dialogmøder om mobilhuller. 53 deltog i mandagens møde i Videbæk, hvor regionsrådsformand Bent Hansen varslede fortsat kamp for bedre mobildækning.

Mobiltelefon og bredbånd er et must – ikke kun i visse dele af landet. En ordentlig dækning er en fælles opgave, der skal løses.
Sådan sagde Region Midtjyllands formand Bent Hansen mandag eftermiddag, da han talte til de 53 deltagere i et dialogmøde om bedre mobildækning.
”Det er ikke nogen let opgave – vi blev stort set hældt ned ad brættet, da vi skrev til den ansvarlige minister første gang. Så jeg er godt tilfreds med, at vi har opnået den samarbejdsaftale, der også er grundlag for vores møde i dag”, sagde Bent Hansen.
KL havde inviteret til mødet, hvor politikere og embedsmænd fra Region Midtjylland og 15 af regionens 19 kommuner var repræsenteret. Her kunne de diskutere med repræsentanter for de fire selskaber 3, Telenor, Telia og TDC, med direktør Jakob Willer fra Telekommunikationsindustrien og med chefkonsulent Peter Madsen fra Erhvervsstyrelsen.
Mødet blev ikke helt tilfældigt holdt i et af Ringkøbing-Skjern kommunes mobilhuller, nemlig på konferencecentret Laugesens Have uden for Videbæk.
Og der var masser af stof til dialogen.

Forbruget tidoblet
Ifølge Jakob Willer fra Telekommunikationsindustrien forbedrer og udbygger teleselskaberne dækningen hver eneste dag og planlægger at bruge mere end 6 mia. kroner på det i de kommende tre år.
Samtidig er forbruget af mobiltelefoni tidoblet de seneste ti år, hvilket stiller store krav til transmissionssiden, supplerede Lars Lund Henneberg fra Telenor.
En spørgeskemaundersøgelse blandt kommunerne i Region Midtjylland viser, at samtlige 14, der har svaret, kender til problemer med at tale i mobiltelefon nogle steder, mens 12 kender til manglende dækning med mobilt bredbånd.
Regionsrådsmedlem Vagn Larsen har blandt andet oplevet, at hans mobiltelefon og ipad blev tavse, da han flyttede fra Silkeborg til Norddjurs, og at dækningen halter på hele nordkysten af Djursland. Han anførte, at det kan være farligt, hvis man ikke kan ringe 112. Her kunne Lars Lund Henneberg fra Telenor oplyse, at der er 4-5 nye mastepositioner på tegnebrættet i området, hvorfor der er gode chancer for at få problemerne løst i løbet af 2013.

En kommerciel beslutning
Folketingsmedlem og viceborgmester i Ringkøbing-Skjern Kommune Esben Lunde Larsen antydede, at de godt 6 mia. kroner, som telebranchen vil bruge på mobilnettet, ikke vil komme landdistrikterne til gavn. Telebranchen udvider nemlig kun, hvor det kan betale sig.
Det måtte Henning Sørensen fra TDC medgive.
”Vi har jo ikke forsyningspligt til alle borgere. Hvornår og i hvilken rækkefølge vi udbygger dækningen er en kommerciel beslutning. Sådan er vores aftale med staten, så vi møder ikke op med dårlig samvittighed”, sagde Henning Sørensen.

En folkesag
På mødet blev der også lejlighed til, at de enkelte kommuner kunne drøfte deres særlige udfordringer med en eller flere teleudbydere. Alt i alt var der ikke mange stille stunder i Laugesens Have mandag eftermiddag. Det fik da også Ringkøbing-Skjerns kommunaldirektør Niels Kjærgaard til at konkludere:
”Vi står med en folkesag her. Der er stor, stor utilfredshed med mobildækningen, og jeg håber, at dialogen kan give os en erkendelse af, hvad vi skal gøre for at komme videre. Vi skal frem til en løsningsdiskussion”, sagde han.

De øvrige møder
De øvrige dialogmøder finder sted i Esbjerg den 9. oktober (Region Syddanmark), i Frederiksværk den 25. oktober (Region Hovedstaden), i Vordingborg den 12. november (Region Sjælland) og i Frederikshavn den 21. november (Region Nordjylland).


Se indslag fra TV2 MidtVest om dialogmødet
Se program for dialogmøderne på KLs hjemmeside
Læs fempunktaftalen om forbedret mobildækning
Læs om kommunernes og Region Midtjyllands arbejde for bedre mobildækning

Billedtekst (øverste foto):
Dialogmødet samlede 53 deltagere. Midt i billedet ses Mads Jakobsen byrådsmedlem i Struer kommune. Se flere fotos nedenfor.


Flere oplysninger:
Erik Sejersen, afdelingschef
Regional Udvikling
Region Midtjylland
Telefon: 7841 1700
erik.sejersen@ru.rm.dk

Anna Lise Vesterby, udviklingskonsulent
Regional Udvikling
Region Midtjylland
Telefon: 7841 1713
annnalise.vesterby@ru.rm.dk



Regionsrådsformand Bent Hansen anførte, at vi må se på mobildækningen, som vi ser på el, vand og vejforbindelser.



I panelet ses fra venstre Henning Sørensen(TDC), Sander Lindgreen(3), Rolf Hermansen(TT-netværket), Lars Lund Henneberg (Telenor) og Daniel Askerot (Telia).



Dialog mellem Henning Sørensen(TDC) Lars Lund Henneberg(Telenor) og regionsrådsformand Bent Hansen.




Fra venstre  Rolf Hermansen (TT-netværket), Sander Lindgreen (3), Lars Lund Henneberg (Telenor) og Henning Sørensen(TDC).



Anni Kær Pedersen chefkonsulent i KL, indledte dialogmødet.



Mobilnettet er en af de mest betydende infrastrukturer i dagens Danmark, sagde borgmester Iver Enevoldsen, Ringkøbing-Skjern kommune.



Lars Lund Henneberg fra Telenor talte som repræsentant for telebranchen.