Praktiserende læger, kommuner og hospitaler skal tale endnu bedre sammen.


Det drejer sig om borgeren – og det drejer sig om sundhed.

I dag, fredag, samles en række politikere, embedsmænd og sundhedsfaglige ledere fra de midtjyske kommuner og fra Region Midtjylland til en konference i Herning, hvor de hørte om og drøftede nye muligheder for at udvikle samarbejdet på sundhedsområdet.
 
– Det handler om at skabe den bedste sundhedsindsats for borgeren. Det gør vi kun, hvis region, kommuner og praktiserende læger samarbejder. Hvis du i dag bliver syg vil du ofte både være i kontakt med hospitalet, kommunen og din egen læge. Derfor er det så vigtigt, at samarbejdet fungerer. På konferencen er vi blevet præsenteret for en række eksempler på det gode samarbejde, som vi sammen har igangsat. Eksempelvis er vi nået langt i at kunne behandle borgeren i sit eget hjem. Dette kan kun ske, fordi der er etableret et tæt samarbejde mellem egen læge, kommune og hospitalet. Det er en betydelig ambition for os, at vi fortsat udvikler og afprøver nye veje i samarbejdet, så vi finder frem til de bedst mulige løsninger for vores borgere og patienter, siger Anders Kühnau (S), regionsrådsmedlem og formand for det Sundhedskoordinerings-udvalg, som er nedsat af regionen og dets kommuner.

Udvalget har arbejdet med området siden regionen blev nedsat og udgav sidste år et idé- og udviklingskatalog om de kommende års muligheder for udvikling af det nære sundhedsvæsen.
Mange faktorer er i spil: Hospitalerne er blevet mere specialiserede og kommunerne spiller en større rolle i sundhedsindsatsen. Ny teknologi, men også nye udfordringer i form af flere syge patienter stiller krav om at region og kommuner fortsat udvikler samarbejdet.

– Vi er i kommunerne meget optaget af at bidrage til udviklingen af det nære sundhedsvæsen. Vi har i dag set, hvordan nye samarbejdsformer mellem hospital og kommune har gjort, at eksempelvis hjemmesygeplejersker nu kan behandle borgerens sår i hjemmet, hvor borgeren førhen måtte på hospitalet. Hjemmesygeplejersken tager et billede af såret og sender det via mobiltelefonen til hospitalet. Efter rådgivning fra hospitalet, kan hjemmesygeplejersken behandle patienten. Det er den slags udviklingsprojekter, som både bidrager til, at det er nemmere at være patient, men som også giver mere sundhed for pengene, fordi vi gør tingene smartere. Men forudsætningen er et godt samarbejde mellem region og kommune, og det har vi her i regionen siger Hans-Jørgen Hørning (V), byrådsmedlem i Silkeborg Kommune og næstformand i Sundhedskoordineringsudvalget.


Flere oplysninger
• Anders Kühnau (S), regionsrådsmedlem i Region Midtjylland, formand for Sundhedskoordinationsudvalget, tlf. 2360 2758, kunau@rr.rm.dk

• Hans-Jørgen Hørning, byrådsmedlem i Silkeborg Kommune, næstformand i Sundhedskoordinationsudvalget, tlf.: 2712 7595, hans-joergen.hoerning@silkeborg.dk

Se Idé- og Udviklingskatalog og oversigt over konferencens workshops.