05-09-2013Danskerne skal hverken være 95 eller 99, men 100 procent dækket med fiberbredbånd. Og det er en samfundsopgave at få alle med, skriver regionsrådsformand Bent Hansen og Ringkøbing-Skjerns borgmester Iver Enevoldsen i et brev til ministre og folketingsmedlemmer.

Lynhurtige bredbåndsforbindelser skal ikke længere kun være for de heldige. Det enorme potentiale for effektiviseringer, vækst og velfærd, som digitaliseringen rummer, kan nemlig kun udløses, hvis det digitale netværk er tilgængeligt for alle i Danmark. Derfor er det vores fælles samfundsopgave at sikre alle interesserede adgang til det digitale net – på linje med adgangen til strøm og vand. Og det haster.
Det er hovedbudskabet i det brev, som regionsrådsformand Bent Hansen fra Region Midtjylland og borgmester Iver Enevoldsen fra Ringkøbing-Skjern Kommune netop har sendt til en række ministre med Erhvervs- og Vækstminister Henrik Sass-Larsen i spidsen samt til medlemmerne af relevante udvalg i Folketinget.

Enighed på konference
Brevet er udformet som et opråb og udspringer af sidste uges bredbåndskonference ”Bredbånd til hele Danmark”. Her var Region Midtjylland og Ringkøbing-Skjern Kommune værter for et heldagsarrangement, hvis oplægsholdere og gæster omfattede repræsentanter for kommuner, region og Folketing samt fra regeringens Vækstteam for IKT og Digitalisering, forskningsverdenen, uddannelses- og videninstitutioner, bredbåndsudbydere samt slutbrugere.
”Vi er nødt til at standse op nu og tage beslutningen en gang for alle: Danskerne skal have 100 procent adgang til lynhurtigt bredbånd, og den udgift må det offentlige finde penge til. Det er det enkle budskab, som vi bringer videre til ministre og Folketing med vores brev”, siger regionsrådsformand Bent Hansen.

Vi sakker bagud
Danmark, som tidligere har været foran de fleste lande i digitaliseringsøjemed, sakker hurtigt bagud i disse år, og det går ud over vores konkurrenceevne, hedder det videre i brevet.
”Det er skadeligt, at store områder i Danmark bliver fravalgt af borgere, virksomheder og turister, når der ikke er den nødvendige netadgang”, siger borgmester Iver Enevoldsen, Ringkøbing-Skjern Kommune. Kommunen er Danmarks arealmæssigt største og har betydelige arealer med dårlig netdækning.
”Og der er ingen udsigt til en bedring med den nuværende bredbåndspolitik, der kun baserer sig på markedskræfterne. En fuldt udbygget digital infrastruktur er nødvendig, hvis vi skal gøre det attraktivt for den globale it-verden at investere i nye digitale løsninger i Danmark”, siger han.


Læs hele brevet
Billedtekster: (øverste foto) Regionsrådsformand Bent Hansen og borgmester Iver Enevoldsen har samlet indtrykkene fra sidste uges bredbåndskonference, hvor 120 deltog, og konklusionen er klar: Danmark har brug for 100 procents bredbåndsdækning, og det skal nås via en solidarisk finansiering.
(nederste foto) I panelet var der bred enighed om, at den eneste vinderstrategi er fiberbredbånd til alle – her ses fra venstre Jørgen Bardenfleth, formand for Vækstteamet for IKT og digitalisering, Troels Andersen, partner i videncentret CEDI, Bent Hansen, regionsrådsformand, Niels Rygaard, projektleder i Aalborg Kommune, Michael Jensen, laboratorieingeniør, Aalborg Universitet, Hans Christian Schmidt, formand for Folketingets Udvalg for Landdistrikter og Øer samt på fløjen Iver Enevoldsen, borgmester, Ringkøbing-Skjern Kommune.
Begge fotos er til fri brug i forbindelse med pressemeddelelsen, når UddannelsesCenter Ringkøbing-Skjern krediteres.
Få dem i høj opløsning ved at klikke på dem.Flere oplysninger:

Bent Hansen
formand for Regionsrådet i Region Midtjylland
Telefon: 8728 5010
Mobil: 4031 3707
bent.hansen@rr.rm.dk

Iver Enevoldsen, borgmester
Ringkøbing-Skjern Kommune
Telefon: 9974 1282
Mobil: 2147 3865
iver.enevoldsen@rksk.dk