10-10-2013Region Midtjylland efterlyser levende landsbysamfund, der er i vækst og kan tjene som inspiration for andre. Fristen for at indstille kandidater til regionens landsbypris er 16. december.

Der er i hvert fald fem fremragende landsbysamfund, som ikke får Region Midtjyllands landsbypris i 2014, selv om de opfylder de sædvanlige kriterier.
Det er Idom-Råsted i Holstebro Kommune, Spjald i Ringkøbing-Skjern Kommune, Endelave By i Horsens Kommune, Rødding i Skive Kommune samt Nørager i Norddjurs Kommune.
De har nemlig allerede modtaget prisen for deres fine resultater.
Men hvem er så værdig til prisen og de medfølgende 150.000 kroner?
Nu efterlyser Regionsrådet for Region Midtjylland nye kandidater, der har gjort en ekstra indsats for deres landsby eller gruppe af landsbyer og kan fremvise gode resultater inden for de seneste tre til fem år.

Bæredygtighed
Det kan eksempelvis være stigende indbyggertal, større byggeprojekter eller andre initiativer til fælles gavn, forskønnelse af byen, stærkt samarbejde borgerne imellem eller en udvikling baseret på en planlagt udviklingsindsats.
Den enkelte landsby må højst have 2.000 indbyggere for at komme i betragtning til prisen, og det er de lokale aktionsgrupper, LAG’er, som står for at indstille kandidaterne.
Som noget nyt er der indføjet et miljø- og energikriterium, så det ”trækker op”, hvis en kandidat har taget særlige miljø- eller energimæssige hensyn, siger regionsrådsformand Bent Hansen.
”I den regionale udviklingsplan har vi sammen med kommunerne vedtaget at have bæredygtighed for øje i alt vores arbejde – blandt andet i energi- og miljøsammenhænge. Jeg er sikker på, at der ude i landsbyerne findes mange forskellige måder at arbejde med det område på”, siger Bent Hansen.

Udpeges i februar
Det er Regionsrådet, der på baggrund af anbefalinger fra et ekspertudvalg udpeger modtageren af næste års landsbypris. Det ventes at ske i februar, mens selve prisoverrækkelsen foregår i løbet af foråret 2014.

Se liste over ekspertudvalget

   
   
   
   


Billedtekst:
I maj 2013 blev prisoverrækkelsen til en ren folkefest i Nørager i Norddjurs Kommune. Indbyggerne havde pyntet deres haver og inviterede til spisning, musik, taler og sang i et fyldt telt.
Alle fotos er til fri brug i forbindelse med pressemeddelelsen. Få de enkelte fotos i høj opløsning
her.Flere oplysninger

Bent Hansen, formand for
Regionsrådet i Region Midtjylland
Telefon: 7841 0010 / 4031 3707
bent.hansen@rr.rm.dk


Karsten Bækgaard, kontorchef
Regional Udvikling, Region Midtjylland
Telefon: 7841 1702
karsten.baekgaard@ru.rm.dk

Kontaktoplysninger på alle regionsrådets medlemmer findes på http://www.rm.dk/politik/politikerne