Omkring 20 procent af håndværkerne på Hospitalsenhed Midts byggeplads ved Vestdansk Center for Rygmarvsskade er under uddannelse.


Foto: Christian Møller, Emil Holk Gamskjær og Casper Sloth er glade for at lære deres fag på en rigtig byggeplads ved Vestdansk Center for Rygmarvsskade.
Foto: Regionshospitalet Viborg

En målrettet indsats og sociale klausuler har haft god effekt på antallet af lærlinge og praktikanter på Hospitalsenhed Midts byggeplads ved Vestdansk Center for Rygmarvsskade i Viborg. I gennemsnit er omkring 20 procent af håndværkerne på pladsen under uddannelse.

- Vi er meget stolte af, at vi på den måde kan være med til at sikre, at en række unge mennesker får en god faglig uddannelse, ligesom vores byggeri bidrager til, at der også fremover vil være dygtige og veluddannede håndværkere i Midtjylland, siger projektdirektør Jens Anton Dalgaard.

Regionens krav gavner branchen

Region Midtjyllands politikere vedtog i november 2011 at indføre sociale klausuler med krav om 3-6 procent lærlinge og praktikanter på regionens store byggepladser. En beslutning, som regionsrådet onsdag modtager en evaluering af.
Hospitalsenhed Midt valgte sidste forår at skærpe kravet til mindst seks procent, da om- og udbygningen af Vestdansk Center for Rygmarvsskade gik i gang i forbindelse med kvalitetsfondsprojektet på Regionshospitalet Viborg.

Og kravet er helt rimeligt, mener tømrermester Marius Sloth fra firmaet Jens Jensen i Holstebro, som står for tømrerentreprisen.
- Sociale klausuler er en klog disposition. Det tvinger firmaerne til at være deres ansvar bevidst og uddanne de håndværkere, vi får hårdt brug for i de kommende år, når det for alvor går løs med hospitalsbyggerier i Midt- og Vestjylland, vurderer Marius Sloth.

Lærer af kollegerne

Blandt Holstebro-firmaets mange lærlinge er 17-årige Emil Holk Gamskjær og 27-årige Casper Sloth, som blandt andet har bygget skillevægge, monteret lofter og sat vinduer i den 6.600 kvadratmeter store bygning ved Søndersø.

- Vi lærer rigtig meget af at gå sammen med uddannede kolleger, som har erfaring og kan lære fra sig undervejs, fortæller de.
På pladsen arbejder også 20-årige Christian Møller, som blev udlært sidste år efter at have tilbragt en del af sin læretid på Vestdansk Center for Rygmarvsskade. Forinden havde han dog også prøvet en periode med skolepraktik.

- Man får helt klart mere ud af at være på en rigtig byggeplads. Man lærer mere om faget og arbejdet og om at begå sig på en arbejdsplads, mener Christian Møller.
Derfor er hverken han eller de to igangværende lærlinge i tvivl om, at det lønner sig, når det offentlige stiller krav om lærlinge.

Mere byggeri – flere lærlinge

I løbet af 2014 går Hospitalsenhed Midt for alvor i gang med forberedelserne til byggeriet af et 22.000 kvadratmeter stort akutcenter ved Regionshospitalet Viborg, ligesom omkring 30.000 kvadratmeter af det eksisterende hospital skal bygges om i løbet af de kommende år.

Også i den forbindelse vil lærlinge naturligvis komme i fokus, så hospitalsbyggeriet ikke alene kommer patienter, pårørende og medarbejdere til gode, men også ruster byggebranchen og den midtjyske region godt til fremtiden med veluddannet arbejdskraft.

Fakta om kvalitetsfondsbyggeriet i Viborg

  • Hospitalsenhed Midt bygger frem til 2018 til og om på Regionshospitalet Viborg for i alt 1,15 mia. kr.

  • Pengene er bevilget af regeringens kvalitetsfond og Region Midtjylland

  • Byggeriet indeholder nyt akutcenter, fornyet Vestdansk Center for Rygmarvsskade, nyt p-hus og en større ombygning af det eksisterende hospital

  • Hospitalsenhed Midt har i forbindelse med byggeriet af Vestdansk Center for Rygmarvsskade stillet krav om mindst 6 procent lærlinge og praktikanter på byggepladsen 


Yderligere oplysninger:
Projektdirektør Jens Anton Dalgaard, Hospitalsenhed Midt, tlf. 7844 1501/ mobil 2172 6969