Meddelelsen fra Fødevarestyrelsen og fra Statens Serum Institut om, at der var fundet listeria i kødprodukter fra fødevarevirksomheden Jørn A. Rullepølser A/S fik straks køkkenpersonalet i Region Midtjyllands køkkener til at gennemgå indkøb og behandling af kødpålæg


Meddelelsen fra Fødevarestyrelsen og fra Statens Serum Institut om, at der var fundet listeria i kødprodukter fra fødevarevirksomheden Jørn A. Rullepølser A/S fik straks køkkenpersonalet i Region Midtjyllands køkkener til at gennemgå indkøb og behandling af kødpålæg.

De muligvis inficerede produkter er leveret til en lang række butikskæder, forretninger og køkkener, og der er registreret 20 patienter i hele Danmark, som er blevet syge i forbindelse med udbruddet.

Egne slagtere
Fra hospitalskøkkenerne i Randers, Risskov, Horsens, Viborg, Silkeborg, Skive, Hammel samt i Herning og Holstebro meldes, at man her ikke har haft produkter fra Jørn A. Rullepølser A/S.

Centralkøkkenet i Risskov, som også leverer til patienterne på Aarhus Universitets Hospital i Skejby, samt til køkkenet ved Regionshospitalet Horsens får deres pålæg fra hospitalskøkkenet ved Randers Regionshospital. Her produceres al pålæg af køkkenets egne slagtere fra dyr, der opskæres på stedet. Samme besked kommer fra Hospitalsenheden Vest, hvor det er hospitalskøkkenets egen slagter, der fremstiller det nødvendige pålæg til Herning og Holstebro.

Køkkenerne under Hospitalsenheden Midt i Viborg, Skive, Silkeborg og Hammel få deres kød og pålæg dels fra hospitalskøkkenet i Randers samt fra to andre eksterne slagtere. Man har aldrig handlet med firmaet Jørn A. Rullepølser A/S.

Pålæg returneret
Aarhus Universitetshospital har serveret kødprodukter, der stammer fra Jørn A. Rullepølser A/S, for patienter. Produkterne blev straks fjernet fra køkkenet, og kliniske mikrobiologer har gennemgået, om patienter kan være blevet syge af listeria-bakterien. Samtidig er afdelingerne blevet orienteret om, at de skal være opmærksomme på patienter med symptomer, der kan stamme fra listeria.

18. juni 2014 købte Centralkøkkenet dog ca. 16 kg. rullepølse, som stammer fra Jørn A. Rullepølser. Rullepølsen blev skåret i skiver og serveret for patienter på hospitalets afdelinger i Nørrebrogade, Tage-Hansens Gade og P.P. Ørums Gade samt i hospitalets kantiner. Aarhus Universitetshospital har serveret brunchpølser fra Jørn A. Rullepølser A/S for patienter på hospitalets afdeling for medicinske lever-, mave- og tarm-sygdomme (Medicinsk Hepato-Gastroenterologisk Afdeling V). Pølserne blev returneret tirsdag 12. august efter en henvendelse fra grossisten, som efter aftale med myndighederne trak alle varer fra Jørn A. Rullepølser tilbage.
Derudover producerer Centralkøkkenet på Aarhus Universitetshospital stort set alt kød og kødprodukter i et eget slagteri.

Hurtig kontrol
Samme dag som listeria-sagen blev kendt, havde hospitalskøkkenet og dets slagtere i Randers besøg af fødevaremyndighederne, som i deres kontrol fandt alt i orden.
Torsdag 14. august var Fødevarestyrelsen på besøg på Aarhus Universitetshospital og tog prøver i køkkenet. Der forventes svar på prøverne i løbet af 3-4 dage. Efter aftale med Fødevarestyrelsen er ledelserne på alle hospitalets afdelinger samme dag orienteret om situationen og bedt om at være opmærksomme på patienter med symptomer, der kan stamme fra listeria.

Bakterieprøver undersøges
Ved Hospitalsenheden Midt har dets Mikrobiologisk Afdeling taget hånd tjekket køkkenhygiejnen for både hospitalsenhederne Midt og Vest, ligesom afdelingen har taget bakterieprøver af de to patienter, der allerede i midten af juli blev konstateret ved Hospitalsenheden Vest. Der er intet der tyder på, at patienterne er blevet smittet på hospitalet.
Den ene patient er siden død, mens den anden er blevet overført til Aarhus Universitetshospital. Begge patienter var ældre og med i forvejen nedsat immunforsvar. Embedslægeinstitutionen blev straks kontaktet, da smitten blev konstateret.

Smitteveje undersøges
Aarhus Universitetshospital har diagnosticeret seks patienter med listeria-infektion i 2014.
Ud fra de foreliggende oplysninger er der dog ikke noget, der tyder på, at nogen af disse patienter har været indlagt på afdelinger på Aarhus Universitetshospital på tidspunkter, hvor de kan have fået serveret mad fra Jørn A. Rullepølser. Det udelukker dog ikke, at de andetsteds kan være blevet smittet af kødprodukter fra den omtalte producent.
Statens Serum Institut undersøger hvilken listeria-stamme, hver enkelt patient er smittet med. Endnu er der ikke fundet listeria-patienter på Aarhus Universitetshospital smittet med samme listeria-stamme, som er fundet hos Jørn A. Rullepølser, men det er endnu ikke alle patienter, der har fået typebestemt bakteriestammen.

Læs mere om listeria og det aktuelle udbrud på Fødevarestyrelsens hjemmeside.

Læs mere på Aarhus Universitetshospitals hjemmeside.

Læs mere i nyhedsbrev fra Hospitalsledelsen Vest.