13.05.2016

Østre Landsret har i dag afsagt dom om, at regionerne overtrådte udbudsreglerne, da de tilbage i 2013 valgte det norske selskab Norsk Luftambulanse A/S (NLA) til at drive de tre danske akutlægehelikoptere.

- Dommen truer ikke trygheden for borgerne, for helikopterne vil flyve som hidtil. Men i regionerne er vi meget overraskede og ærgerlige over Landsrettens dom. Flere advokater, herunder kammeradvokaten, har vurderet, at vi havde et godt grundlag for at vinde sagen, siger Christian Boel, koncerndirektør i Region Midtjylland. Han var formand for en styregruppe med repræsentanter fra alle fem regioner, der var nedsat til at gennemføre udbuddet.

Pointmodel i centrum

Når man skal vælge leverandør i et udbud, sker det på baggrund af en evalueringsmodel, hvor man giver de forskellige leverandører point. Landsretten har i dag vurderet, at den pointmodel, regionerne brugte, ikke var lovlig.

Landsretten har desuden vurderet, at regionerne ikke har dokumenteret, at NLA fortsat ville være blevet tildelt kontrakten, hvis regionerne havde brugt en lovlig pointmodel. Derfor opretholder Landsretten den beslutning, som Klagenævnet for Udbud tidligere har truffet om at annullere tildelingsbeslutningen.

- Vi har efterprøvet vores beslutning om at vælge NLA med hele syv andre pointmodeller, som ingen sætter spørgsmålstegn ved. De syv andre modeller peger også på NLA som vinder. Derfor er vi så overraskede. Og overraskelsen vokser, når dagens dom i realiteten blåstempler begge de støttemodeller, som vi i regionerne brugte i forbindelse med tildeling af kontrakten. Det indikerer, at vi pegede på den rigtige vinder, siger Christian Boel.

Østre Landsret har ikke taget stilling til, om overtrædelsen af udbudsreglerne medfører et erstatningskrav til regionerne. Det spørgsmål behandler retten selvstændigt, og en evt. erstatning fastsættes tidligst næste år.

Regionerne overvejer nu mulighederne for at indbringe Landsrettens afgørelse for Højesteret.

Flere oplysninger

  • Koncerndirektør Christian Boel, tlf. 2374 9162.

Fakta: Sagen kort

  • Regionerne indgik vinteren 2013 aftale med NLA om at drive de tre danske akutlægehelikoptere. 
  • Det svenske firma Scandinavian MediCopter AB klagede til Klagenævnet for Udbud over tildelingen af opgaven til NLA.
  • Klagen var indleveret efter den såkaldte stand-still periode. Derfor fik klagen ikke opsættende virkning, og kontrakten med NLA blev indgået.
  • Klagenævnet for Udbud annullerede i foråret 2014 tildelingen til NLA med den begrundelse, at regionerne havde brugt en ulovlig pointmodel.
  • Regionerne besluttede i efteråret 2014 at indbringe Klagenævnets kendelse for domstolene, og det er den sag, Østre Landsret altså nu har behandlet.
  • Kontrakten med NLA udløber 31. september 2020. Kontrakten kan dog forlænges med yderligere op til tre år.