22.02.2017

På landsplan har byggerierne af nye hospitaler de seneste år betydet 500 nye praktikpladser til unge håndværkere. Over halvdelen - 287 - er praktikpladser knyttet til byggerier i Region Midtjylland.

Horsens, Randers, Viborg, Skejby og Gødstrup er nogle af de mange steder i landet, hvor der lige nu er gang store hospitalsbyggerier.

Ud over fordelene for patienterne - fx. enestuer og mere moderne behandlingsfaciliteter - kaster byggeriet også en lind strøm af praktikpladser af sig.

Over halvdelen i Region Midtjylland

Siden byggeboomet for alvor begyndte i 2011 er der skabt 493 årsværk som praktikpladser, viser en opgørelse fra Danske Regioner. Af dem er 287 praktikpladser oprettet i Region Midtjylland.

Antallet stiger og falder

Antallet af praktikpladser varierer år for år i hver enkelt region afhængig af, hvornår byggerier afsluttes og påbegyndes.

På landsplan er der samlet set udsigt til en pæn vækst, fordi den samlede byggeaktivitet når et højdepunkt de kommende år. Det endelige antal af praktikpladser vil dermed blive langt højere, når det sidste af de store hospitalsbyggerier afsluttes i 2025.

Første og største indvies mandag

Mandag den 27. februar indvier statsminister Lars Løkke Rasmussen og regionsrådsformand Bent Hansen det første og største af hospitalsbyggerierne; Det nye store hospitalsbyggeri i Skejby, der samler Aarhus Universitetshhhospital under ét tag.

Yderligere oplysninger:

Praktikplads-boom

Gå til stort kort over praktikplads-boom

 

Tryk for at hente kortet i større udgave.

Antallet af praktikpladser er opgjort som årsværk, og varierer fra år til år afhængig af, hvor langt byggerierne er nået. Således vil nogle regioner de kommende år skabe væsentlig flere praktikpladser, når byggerier går i gang, mens andres tal vil flade ud som følge af, at byggerier afsluttes. Når antal er 0 eller lavt skyldes det at byggeri endnu ikke er påbegyndt eller først er gået i gang for nylig. 

FAKTA om praktikpladser:

  • På byggepladsen ved det nye store hospitalsbyggeri i Skejby er andelen af praktikpladser 10 %.
  • I alt får 16 hsopitalsbyggerier støtte fra kvalitetsfonden.
  • Staten bidrager med 60 procent og regionerne med 40 procent af anlægsudgifterne på i alt 47,5 mia. kr. (2016 L/P-reguleret)
  • Desuden opføres en stribe rent regionalt finansierede hospitalsbyggerier. I praktikopgørelsen tæller de 14 projekter.