27.02.2047

En medarbejder blev natten til søndag udsat for et overfald af en patient på Afsnit P2 på Afdeling for Psykoser på Århus Universitetshospital i Risskov. Overfaldet skete til trods for, at der var indkaldt ekstra personale til den pågældende nat.


Patienten har været indlagt ved tvang siden 24. februar.
I løbet af natten til søndag blev han gradvist mere opkørt og begyndte på et tidspunkt at optræde truende overfor medarbejderne. To medarbejdere valgte at følge ham til sit værelse, men pludselig vristede han sig fri og slog den ene medarbejder med knytnæve. Under forsøg på at pacificere patienten, lykkedes det ham at få armen om halsen på medarbejderen. En tredje medarbejder kom til og der blev slået alarm, hvorefter kolleger fra tre andre afdelinger kom kollegaen til undsætning.

De tre medarbejdere blev efterfølgende tilset for fysisk skader.
Alle tre blev kort efter udskrevet – den ene dog med mærker på halsen efter kvælningsforsøget. Der har her til formiddag været til en debriefing på afsnittet. De tre er derudover blevet sygemeldt.

På grund af patientens tilstand var der indkaldt en ekstra nattevagt. Desuden har der som led i et forsøg være tilknyttet yderligere en nattevagt siden nytår, så der i alt var fire medarbejder til stede.

Alle fire har gennemført de obligatoriske konflikthåndteringskurser og har deltaget i afsnittets deeskaleringskursus i januar 2017.

Episoden bliver meldt til politiet og registeret som en arbejdsskade.
Allerede i denne uge vil episoden blive analyseret nærmere.


Flere oplysninger
Mandag: Inge Voldsgaard, oversygeplejerske, 2119 2014
Tirsdag: Merete Bysted, ledende overlæge, 20349293