Regionsrådet besluttede på sit møde onsdag at tildele Landsbyprisen til Nørre Nissum.

Fortsat god udvikling på skole- og uddannelsesområdet sikrer sammen med velgennemførte byudviklings- og energiprojekter og et generelt stærkt sammenhold Nørre Nissum som vinder af Region Midtjyllands Landsbypris 2017.

Prisen er på 150.000 kroner, og siden 2009 er den årligt blevet tildelt en landsby eller en gruppe af landsbyer med under 2.000 indbyggere, der imødegår tendensen med affolkning af landdistrikterne samt viser nye udviklingsveje for bysamfund. Netop det er lykkedes i Nørre Nissum, fastslog Regionsrådet på sit møde onsdag eftermiddag.

- Det stiller store krav til både opfindsomhed, arbejdsomhed og lokalt engagement at knække kurven og skabe ny vækst i regionens landsbyer. Her har Nørre Nissum gennemført en række projekter, der fortjener at blive fremhævet som gode eksempler, siger formand for regionsrådet Bent Hansen (S).

Delegation til rådsmøde

Han fremhæver netop den vestjyske landsbys evne til at samle kræfterne i kampen for at skabe fremgang. Et lokalt engagement, der også viste sig ved onsdagens rådsmøde. Her havde flere repræsentanter for byens borgerforening nemlig taget turen til Viborg for at overvære beslutningsprocessen.

- Det er jo et stort klap på skulderen til den indsats, der er foregået, hvor rigtigt mange har gjort og gør en masse for at få en god udvikling i gang. Vi synes jo selv, at det er lidt specielt, at der sker så meget, som der gør, i et lille samfund som vores. Derfor er vi meget glade for prisen, siger formand for Nørre Nissum Borgerforening Ove Damgaard.

SE VIDEO. Nørre Nissum Borgerforening mødte talstærkt op for at overvære Regionsrådets beslutning om Landsbyprisen 2017.

Skærmbillede fra video om landsbypris 2017

Skar halvdelen af varmeregningen

Der er tre efterskoler i Nørre Nissum, ligesom byens seminarum og HF tiltrækker studerende fra et stort opland. Samtidigt er det de seneste år lykkedes at fastholde et stabilt befolkningstal på lige over 1.000 indbyggere på trods af en række udfordringer. Herunder nogle af landets dyreste varmepriser som følge af et barmarksværk. Det er nu udskiftet med en ny energiforsyning baseret på biomasse.

- Varmeudgiften er i dag mere end halveret, og det giver omsætning i husene, ligesom vi ser flere huse, der bliver købt op og renoveret. Nu er næste skridt at få udstykket nye byggegrunde, siger Ove Damgaard.

Selvstyre i små grupper

Optimismen spirer dermed som aldrig før i Nørre Nissum, men netop ukuelig tro på fremtiden er også hovedingrediensen i succesen, mener Ove Damgaard.

- Vi så for flere år siden, at vi risikerede at ende i en negativ udvikling. Derfor satte vi os for at gøre noget ved det. Nu begynder vi så at se resultaterne af den indsats, siger han og forklarer, at arbejdet for at skabe udvikling er håndteret i små selvkørende grupper.

- Det er folk, der tager ansvar for et område og får det op at køre. Det er en model, der fungerer, siger han.

Velkommen til 60 flygtninge

Udover byfornyelse og grøn energi har disse grupper af lokale ildsjæle således blandt meget andet genskabt en attraktiv badestrand uden for byen og været med til at tage imod cirka 60 syriske flygtninge. Her har lærerstuderende sikret lektiehjælp, mens kollegium og lokale har sørget for boliger i en eksemplarisk integrationsindsats.

- Alt i alt har Nørre Nissums borgere gennem flere år gjort en flot indsats for at skabe vækst og udvikling på trods af de svære vilkår, der er for mindre byer. Derfor er der ingen tvivl om, at vi har fundet den rigtige modtager af Landsbyprisen 2017, siger formand for regionsrådet Bent Hansen.

Fakta

  • Region Midtjyllands Landsbypris uddeles i 2017 for niende år i træk.

  • I alt har 12 byer kæmpet om prisen. På sit møde onsdag den 22. februar besluttede Regionsrådet at tildele prisen til Nørre Nissum.

  • Officielt overrækkes Landsbyprisen 2017 ved et arrangement den 28. april i Nørre Nissum.

  • Nørre Nissum får prisen for blandt andet at have skabt vækst i befolkningstallet gennem tre år samt for gennemførelse af en række energi- og byfornyelsesprojekter.

  • Læs mere om de mange aktiviteter i Nørre Nissum på Borgerforeningens hjemmeside 

Læs mere om prisen, vinderen og de i alt 12 nominerede landsbyer her.

Flere oplysninger

Formand for Nørre Nissum Borgerforening, Ove Damgaard,
tlf. 6166 8919 / mail. Ove.damgaard@mail.dk

Formand for regionsrådet, Bent Hansen (S),
tlf. 7841 0010 /mob. 4031 3707

Kontaktoplysninger på alle regionsrådets medlemmer