08.02.2017

Det rådgivende udvalg for Regional Udvikling i Region Midtjylland har anbefalet sin favorit til Landsbyprisen 2017. Pilen peger mod nordvest frem mod tildeling senere på året.

Nørre Nissum er ikke mindst kendt som "skolernes by" – Men med stærkt lokalt sammenhold, rivende by- og naturudvikling og stor åbenhed for omverdenen er landsbyen i Region Midtjyllands nordvestlige hjørne også meget mere. Og tilsammen er det hele mere end nok til at vinde Landsbyprisen 2017.

Det konkluderer regionens Rådgivende Udvalg for Regional Udvikling, der således anbefaler Nørre Nissum som vinder på baggrund af et stærkt felt med 12 midtjyske landsbyer.

- Nørre Nissum har formået at trodse en række svære grundvilkår og skabe en landsby og et lokalområde i en rigtig god udvikling. Både på uddannelsesområdet, hvor blandt andet seminariet oplever stigning i antal studerende, men også helt generelt, hvor en stor indsats for at udvikle attraktive og bæredygtige rammer har sikret stigende indbyggertal gennem flere år, siger formand for udvalget for regional udvikling Poul Erik Christensen (R).

Flygtninge, folkemøde og bioenergi

Selve Nørre Nissum har således i dag lige over 1.000 indbyggere. Det tal skal dog ses i lyset af dels byens mange uddannelsesinstitutioner, der tiltrækker studerende fra et stort opland og dels evnen til at trække besøgende fra andre dele af landet til den smukt beliggende landsby.

I den forbindelse fremhæver Poul Erik Christensen udviklingen af "uddannelsesdebatten", hvor byens uddannelsesinstitutioner har skabt et fast etableret folkemøde på det uddannelsespolitiske område, der sidste år tiltrak 3.000 personer fra nær og fjern.

Dertil kommer et stort arbejde med at sikre billig og grøn energi til lokalområdet, hvor en fusion af varmeværkerne betyder væsentlig billigere varme samt overgang til fyring med biogas/biomasse, samt ikke mindst et generelt stort fokus hos borgerforeningen på at udvikle byen og området i en bæredygtig retning. Herunder et skovrejsningsprojekt, renovering af en nedslidt skole og etablering af en grøn aktivitetspark midt i byen.

- Nørre Nissum Borgerforening og byens aktive foreningsliv udviser stort initiativ – både med egne projekter og i samarbejde med Lemvig Kommune, men også med en forbilledlig åbenhed i forhold til det omgivende samfund, siger Poul Erik Christensen.

Borgerforeningen har således taget initiativ til at 60 flygtninge har fået bolig i Nørre Nissum, og der er etableret en frivillig arbejdsgruppe, som står for lektiehjælp og integrationsarbejde.

Pris på 150.000 kroner

Det er 9. gang, at Region Midtjyllands Landsbypris uddeles og Regionsrådet tager endeligt stilling til anbefalingen af Nørre Nissum som vinder af Landsbyprisen 2017 på sit møde den 22. februar.

Overrækkelse af Landsbyprisen på 150.000 kr. finder sted ved et arrangement i Nr. Nissum i løbet af foråret.

Det er kommunerne og de såkaldte lokale aktionsgrupper (LAG), der indstiller kandidater til Landsbyprisen og i år har feltet bestået af 12 landsbyer. Nu er favoritten så fundet.

- Landsbyprisen er en markering af den værdi, det skaber, når et lokalsamfund trækker samme retning. Samtidigt er det en vigtig anledning til at fejre de ildsjæle, der heldigvis findes i alle regionens landsbyer, siger Poul Erik Christensen.

Fakta

  • Region Midtjyllands Landsbypris blev stiftet i 2009 og uddeles i 2017 for 9. gang. Med æren følger 150.000 kroner til videre udviklingsarbejde.
  • For at komme i betragtning skal landsbyen have under 2.000 indbyggere, kunne vise fremgang eller et bremset fald i antal indbyggere samt have gennemført eller igangsat projekter, der viser nye veje.
  • Tidligere modtagere i kronologisk orden: Idom-Råsted i Holstebro Kommune, Spjald i Ringkøbing-Skjern Kommune, Endelave By i Horsens Kommune, Rødding i Skive Kommune, Nørager i Norddjurs Kommune, Ølstrup i Ringkøbing-Skjern Kommune, Glyngøre i Skive Kommune samt Feldballe i Syddjurs Kommune.

Yderligere oplysninger:

  • Poul Erik Christensen (R), formand for regionsrådets rådgivende udvalg for regional udvikling, tlf. 2496 9630
  • Karsten Bækgaard, chefkonsulent, Regional Udvikling, Region Midtjylland, tlf. 7841 1702


Læs mere om Landsbyprisen, kriterierne og de enkelte kandidater til prisen.

Kontaktoplysninger på alle regionsrådets medlemmer findes på http://www.rm.dk/politik/regionsradsmedlemmer/

Landsbyprisen 2017

Pilen peger på Nørre Nissum som vinder af Landsbyprisen 2017.