25.01.2017 

Tirsdag aften overtog Region Midtjylland stafetten som Europæisk Gastronomiregion i Athen, og forude venter et 2017 med fødevare-events i hele regionen. Men titlen forpligter udover dette år.

I 2017 kommer der fuldt fokus på Region Midtjyllands unikke evne til at levere stærke fødevareoplevelser i krydsfeltet mellem tradition og innovation – bæredygtighed og nytænkning.

Den evne blev tirsdag aften – endnu engang – fremhævet internationalt, da næstformand for regionsrådet Anne V. Kristensen (V) modtog titlen som Gastronomiregion ved et tværeuropæisk arrangement i Athen.

Dermed blev året som Europæisk Region for Gastronomi 2017 skudt i gang, og de kommende 11 måneder byder på et tætpakket program, med mere end 100 fødevareevents planlagt på tværs af hele regionen - Fra smagfulde østers helt ude ved Vestkysten til stjernebesatte gourmet-oplevelser i Aarhus.

- Det er en titel, som alle i det midtjyske fødevareerhverv kan være stolte af, og som samtidigt giver en unik mulighed for at skabe endnu mere international interesse for fødevarer og gastronomi som et midtjysk og dansk styrkeområde, siger Anne V. Kristensen.

Titel forpligter

Region Midtjylland blev allerede i 2015 udpeget som Europæisk Region for Gastronomi 2017 netop på baggrund af evnen til at nytænke madkultur og skabe oplevelser og produkter af høj kvalitet.

Region Midtjylland deler i 2017 den gastronomiske hæder med Øst-Lombardiet i Italien og Riga-Gauja-regionen i Letland, og i 2018 overdrages stafetten så til Noord-Brabant i Holland og Galway i Irland. Titlen som Europæisk Gastronomiregion får man dog lov til at beholde. Og det forpligter, understreger Anne V. Kristensen.

- Danmark og Midtjylland har en stærk fødevaretradition, som der de seneste år er kommet stort internationalt fokus på. Det fokus skal vi nu omsætte til nye vækstmuligheder. Både i 2017, men også, og ikke mindst, i årene der kommer efter, siger næstformanden.

Fakta om Europæisk Gastronomiregion

  • Region Midtjylland blev i 2015 udnævnt til Europæisk Gastronomiregion 2017. I denne uge modtog regionen så den ærefulde titel ved et tværeuropæisk arrangement i Athen.
  • ‘Europæisk Gastronomiregion’ er et initiativ skabt af International Institute of Gastronomy, Culture and Tourism (IGCAT). Catalonien i Spanien og Minho i Portugal bærer titlen i 2016.
  • I 2017 deler Region Midtjylland titlen med den østlige del af Lombardiet i Italien samt med Riga-Gauja regionen i Letland.
  • Efter gastronomiåret får man lov at beholde sin titel, og Region Midtjylland vil således forsat kunne omtale sig som europæisk gastronomiregion
  • Hans Kongelige Højhed Prinsgemalen er protektor for gastronomi-året, der desuden har den kendte Aarhusianske Michelin-kok Wassim Hallal som officiel ambassadør.

  • Bag arbejdet for at gøre Region Midtjylland til Gastronomiregion står, udover Region Midtjylland, Aarhus Kommune, Aarhus 2017, Aarhus Universitet, Aarhus Tech, Agrotech, Danish Food Cluster, Future Food Innovation og Food Organisation of Denmark.

Læs mere om Region Midtjylland som Europæsisk Gastronomiregion og se programmet for årets events på Europæisk Gastronomiregions hjemmeside

Læs mere på IGCATs hjemmeside.

Yderligere oplysninger:

Næstformand for Regionsrådet i Region Midtjylland Anne V. Kristensen, V, modtager Gastronomi-stafetten bestående af Catalonske specialiteter fra den Catalonske minister for landbrug Ramon Sentmartí. Foto: IGCAT