26.07.2017

Hvad har en gåtur, musik, motion og lys med behandling af psykisk sygdom at gøre? Spørger man fysioterapeuten Mads, der arbejder i Regionspsykiatrien Horsens, har det en hel masse med hinanden at gøre.

"Helt basalt handler det om, at 80 % af din hjerneaktivitet handler om det du sanser og dine bevægelser. Kun 20% handler om tanker og bevidsthed. Derfor er det vigtigt at sanse og bevæge sig. Det kan godt være, det er hjernen, der stiller spørgsmålene, men mange gange er det kroppen der giver svaret. For vi kan ikke altid visualisere og tale os ud af at have det dårligt," fortæller Mads.

I Horsens er man godt med, når det handler om andre tilbud end samtaler og medicin til patienterne.

Men hvorfor virker det for eksempel at gå en tur. Vi bad Mads om tre gode grunde til, at fysioterapi bør være en del af behandlingstilbuddet.

1. Snyd hjernen, så pickuppen ikke kører i hak. Det jeg mener, er, at man ved at gå en tur, høre et stykke musik eller se en film kan man undgå at give næring til de dårlige tanker - og så at sige give sig selv et frirum fra dem.

2. Fysioterapi kan være med til at lære patienten, at de selv kan gøre noget for at mærke deres egen krop. Hvis man har bedre kontakt med sin krop og kan afkode dens signaler, vil man blive bedre til at standse eksempelvis et angstanfald.

3. Vi skal have proportionerne på plads – altså de 80-20%. Det er rigtig vigtigt, at give sanserne plads, så vi ikke kun tænker.

Mads har masser af gode erfaringer med fysioterapi og andre sansestimuli. Noget af det, der virker rigtig godt, er en helt almindelig gåtur. Bare ham og en patient.

"Når man går sammen, sker der flere ting. Man vil hurtigt komme til at gå i takt – altså opnå en ubevidst samhørighed. En gåtur i det fri er også en måde at vise tillid til patienten. Og en tryg patient, der bliver vist tillid, har bedre chancer for at få det bedre hurtigere.

 

I billedserien herunder kan du se nogle af tilbuddene og læse en lille forklaring om, hvordan de forskellige ting virker.


Sanserummet byder blandt andet på masserende vandseng, lyd, lys og musik. Stolen, som modellem sider i, er en stol med en indbygget tung dyne. Det er som at få ét langt kram og påvirker kroppens nervebaner – og for flyttet fokus ned i kroppen. Foto: Bo Amstrup

  


Vandsengen er varm og kan indstillet til at ryste/massere. Det giver gode muligheder for at få slappet af, når der pludselig sker noget med ens krop. Foto: Bo Amstrup

 

Der er mange forskellige film at vælge i mellem. For nogle patienter virker det afslappende at lade øjne glide gennem en skov, mens andre finder ro i en tur under havets overflade. 
Foto: Bo Amstrup

 



I et lille mørkt rum står en massagestol og en maskine, der udsender "stjernelys". Det kan ære utrolig afstressende at lade øjne vandre mellem de hundrede vis af stjerner. Foto: Bo Amstrup

 


Fysisk aktivitet og motion øger det psykiske og fysiske velvære. Og så betyder det mindre anspændthed, kan forbedre søvnen og kan reducere risikoen for at udvikle eller forværre depression; at det så oven i købet giver en bedre grundform og dermed forebygger livsstilssygdommene er en god bonus. Foto: Bo Amstrup

 

Lyset i røret kan skifte farve og boblerne kan komme i forskellig størrelse og med forskellig hastighed. Det virker som en fokusmagnet– og er meget beroligende at se på. 
Foto: Bo Amstrup

 

En tur i stolen svarer til at få dybdemassage. Blot med den forskel, at der ikke er nogen, der rør ved dig. Netop berøring, kan godt virke angstprovokerende og ubehageligt for nogle patienter. Derfor er stolen – der med Mads ord er en Rolls Royce inden for massagestole – også både et hit og utrolig afslappende at bruge.
Foto: Bo Amstrup