02.03.2017

En ny hjemmelavet og proteinberiget is kan lokke patienter i ernæringsmæssig risiko til at spise mere på Aarhus Universitetshospital.

Det kan være svært at finde appetitten frem, når man er syg. Derfor får mange syge for lidt at spise - også når de er indlagte. Projektet "Rette mad til rette patient" på Aarhus Universitetshospital fokuserer på at udvikle madtilbud og produkter, som tilgodeser den enkelte patients behov for mad.

Protein-is

Blandt de nye tilbud er to velsmagende flødeis med henholdsvis vanilje og jordbær og en hindbærsorbet. Det er lykkedes for Centralkøkkenet at hæve indholdet af det vigtige protein i hindbærsorbeten til at langt højere niveau end industriens tilsvarende produkt. Patienterne roser den proteinberigede is, fordi de kan smage fløden, og at isen er hjemmelavet. Ulla Bachmann, afdelingssygeplejerske på Medicinsk Endokrinologisk Afdeling, MEA, fortæller, at patienter, der ellers kun ønsker vand, kan lokkes til at spise den hjemmelavede sorbet is.

- Vi havde en ældre kvindelig patient indlagt med meget lille appetit og nærmest ingen kræfter til at spise. Hun fik mod på at spise en portion af den proteinberigede is efter en lille smagsprøve, siger afdelingssygeplejersken.

Patienterne tilbydes også en række andre hjemmelavede produkter som eksempelvis risengrød i små portioner, der kan serveres, når sulten melder sig samt små bløde gulerodsboller, med et højt energiindhold.

God ernæring til lavere pris

På Neurokirurgisk Afdeling, afsnit NSA 6, har op mod halvdelen af patienterne problemer med at synke, på grund af lammelser i halsen, og mange kan udelukkende spise en særlig blød kost. Afdelingssygeplejerske Dorthe Nass er glad for de nye produkter. Hun påpeger vigtigheden i at patienterne får den rette ernæring. I den sammenhæng er proteinberiget mad vigtig. 

Centralkøkkenet, som leverer mad til matriklerne på Tage Hansens Gade og Nørrebrogade, har ansat både bager og slagter og har det økologiske spisemærke i sølv med 71 % økologiske varer. Køkkenet laver produkter, som på mange måder har en højere kvalitet med industriens og til en lavere pris. 

Kloge besparelser er vejen frem

Cheføkonoma Bente Sloth står i spidsen for "Rette mad til rette patient":

- Formålet med projektet er at give patenterne den bedste ernæring for de økonomiske midler, vi har til rådighed. Sammen har vi udviklet tilbuddene, der både handler om produkter, arbejdsredskaber og formidling til medarbejdere og patienter. På den måde kan vi målrette brugen af kostbudgettet til at forbedre ernæringen til gavn for en vellykket behandling og derigennem også patienternes livskvalitet.

Fakta:

Projektet: Rette mad til rette patient" er finansieret af hospitalsledelsen.

For yderligere information kontakt:

Bente Sloth, cheføkonoma. Tlf. 40417909 eller mail bente.sloth@aarhus.rm.dk

Ulla Lundstrøm, projektleder: Rette mad til rette patient. Tlf. 40461464 eller mail ULLALN@rm.dk

Læs mere om regionens satsning på sunde fødevarer

Proteinberiget is

Foto: Pia Crone Madsen