14.11.2017


Socialtilsyn Midt har ophævet sit skærpede tilsyn med Specialområde Autisme. Det skærpede tilsyn var oprindeligt gældende i tre måneder, men ophæves allerede nu efter halvanden måned.

Årsagen til at det skærpede tilsyn er ophævet er, at specialområdet efter en stor indsats har opfyldt alle de krav, som socialtilsynet gav efter det uanmeldte tilsynsbesøg, der førte til det skærpede tilsyn.

Tilsynsbesøget fandt sted 22. august 2017 på bostedet Bækketoften i Hedensted, der er en afdeling under Specialområde Autisme. Her konstaterede tilsynet, at en beboer ikke havde haft mulighed for at forlade sin bolig via en dør, der leder ud fra en lukket gårdhave og er den dør, som beboeren benytter. Sammen med det skærpede tilsyn fulgte tre påbud, der handlede om, at ledere og medarbejdere skulle undervises i reglerne om blandt andet magtanvendelse.

I løbet af oktober har alle medarbejdere på Bækketoften været på kursus. Det er cirka 100 medarbejdere i alt, der blev undervist over fem dage, hvoraf den ene lå på en lørdag for at få det hele til at hænge sammen. For undervisningen stod en psykolog fra Region Midtjylland og en jurist fra Region Nordjylland.

- Vi har prioriteret højt, at medarbejderne kom på kursus i løbet af kort tid. Derfor er vi glade for at socialtilsynet også har reageret hurtigt og ophævet det skærpede tilsyn, siger Erik Corfitz Petersen, der er områdechef med ansvar for de interne forhold i Specialområde Autisme.

Sagen har tilsyneladende ikke skadet tilliden til Bækketoften.

- I hvert fald kan vi se, at kommunerne anbringer ligeså mange borgere hos os nu, som de gjorde før påbuddet blevet givet. Men der er ingen tvivl om, at der har påvirket medarbejderne rigtigt meget, fordi de følte, at der blev sået tvivl om deres faglighed, siger Lars Aarup Jensen, der er områdechef med ansvar for de eksterne forhold i Specialområde Autisme.

De to områdechefer fortæller, at kurserne har været udbytterige med gode faglige diskussioner for medarbejderne.

- Men vi havde da helst været påbuddene foruden, konstaterer Lars Aarup Jensen.


Flere oplysninger:
Områdechef Lars Aarup Jensen: 2942 0545
Områdechef Erik Corfitz Petersen: 7847 821