10.10.2017

Kvinder med tarmendometriose kan fremover blive opereret med en teknik, hvor de undgår at få fjernet en del af tarmen

Klar til operation. Professor Axel Forman (t.v.) har inviteret professor Horace Roman (i midten) til et samarbejde, der bl.a. betyder, at overlæge Mikkel Seyer-Hansen (t.h.) skal lære en ny og mere skånsom teknik til operation mod tarmendometriose. Foto: Michael Harder

Den internationale topkirurg Horace Roman fra Rouen Universitetshospital, Frankrig, opererer i dag sammen med overlægerne Mikkel Seyer-Hansen og Mads Riiskjær på Kvindesygdomme og Fødslers operationsgang på Aarhus Universitetshospital.

Horace Roman skal lære Aarhus-kirurgerne en ny operations-teknik til behandling af sygdommen tarmendometriose, som typisk sidder på endetarmen. Hidtil har kirurgerne fjernet hele det syge stykke af tarmen, og derefter syet de tilbageværende ender af tarmen sammen. Horace Roman har udviklet en ny avanceret teknik, hvor tarmen ikke skæres igennem, og hvor man kun fjerner de syge områder på tarmen.

- I løbet af dagen får nogle af vores kirurger lært teknikken, og det betyder, at vi fremover vil kunne tilbyde patienterne, at de kan blive opereret på en bedre måde, siger Axel Forman, der er overlæge på Aarhus Universitetshospital og professor ved Aarhus Universitet.

Teknikken er mere kompliceret, den kræver særligt udstyr, og det bløder mere under operationen. Til gengæld er operationen mere skånsom for blodforsyning og nervebaner i tarmen, og forhåbningen er, at resultatet vil være bedre for patienterne.

Aarhus Universitetshospital udfører højt specialiseret behandling af svær endometriose på internationalt niveau. Det er professor og overlæge Axel Forman, der har været primus motor i opbygningen af endometriose-funktion på Aarhus Universitetshospital, som er det største endometriosecenter i Nordeuropa og har tradition for at samarbejde med nogle af de bedste endometriosekirurger i verden.

Horace Roman er professor ved Rouen Universitetshospital i Frankrig og specialist i minimal invasiv endometriosekirurgi. Han opererer blandt andet kvinder med endometriose i endetarmen, og det lykkes ham at bevare endetarmen på ca. 80 procent af de kvinder, han opererer. Horace Roman er samtidig meget forskningsaktiv og har skrevet flere end 200 faglige indlæg og artikler i videnskabelige tidsskrifter.

- Jeg har mødt Horace Roman ved internationale møder, og vi har aftalt et tæt samarbejde i de kommende år, hvor han som i dag kommer op og hjælper os med nye teknikker, og vi kan sende nye speciallæger på studieophold i Rouen. Samtidig har vi aftalt at lave forskning og videnskabelige artikler sammen med ham, siger Axel Forman.

Fakta om tarmendometriose

Tarmendometriose er en kronisk sygdom, som viser sig ved, at celler og væv, der ligner livmoderslimhinden, vokser i tarmvæggen. De typiske symptomer er:

  • svære smerter under menstruation
  • smerter ved afføring (specielt i menstruationsperioden)
  • smerter ved samleje
  • blod i afføringen under menstruation
  • træthed

Symptomerne kan til forveksling ligne symptomer fra andre sygdomme (fx irritabel tyktarm), og der går ofte lang tid, fra symptomerne opstår, til diagnosen stilles ved ultralydskanning via skeden eller MR-skanning.

P-piller, minipiller eller hormonspiral evt. i kombination med afførringsmedicin kan i nogle tilfælde være nok til at behandle symptomer på sygdommen.

I svære tilfælde kan det være nødvendigt at operere endometriosevævet væk ved en operation, hvor kirurgen bl.a. fjerner det angrebne stykke af tarmen.

 

Yderligere information:

Overlæge og professor Axel Forman
Aarhus Universitetshospital, Kvindesygdomme og Fødsler
Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin
Tlf. 7845 3354
E-mail: axelform@rm.dk