24.10.2017

Lægen udskriver din medicin. Men det er vigtigt, at du også selv er opmærksom på din medicin – for din egen sikkerheds skyld. Det sætter en ny kampagne fra Region Midtjylland fokus på.

Hvad, hvorfor, hvornår og hvilken styrke. De fire spørgsmål er omdrejningspunktet for en kampagne, Region Midtjylland nu lancerer hos bl.a. læger, apoteker, hospitaler og på sociale medier som facebook.

- Med kampagnen vil vi gerne sætte fokus på, at patienten ved at svare på de fire hv-spørgsmål er med til at øge sikkerheden om sin egen medicin. Det kan have stor betydning for helbred og behandling, siger Karen-Dorthe Bach Nielsen.

Hun er praktiserende læge i Ebeltoft, og har været med til at formulere kampagnens budskab.

Karen-Dorthe Bach Nielsen oplever, at det for mange af hendes patienter kan være svært at holde styr på medicinen, især hvis man får flere præparater. Det skyldes blandt andet, at apotekerne har pligt til at tilbyde det billigste præparat. Navn, indpakning og selve medicinen kan derfor være anderledes fra køb til køb, selvom der er samme aktive stof i præparatet.

Hv-spørgsmål øger sikkerheden

- Jeg ved, at det kan forvirre, når 'den lille grønne pille' pludselig er hvid, har en anden form og navnet på pakken er nyt. Men hvis man kan svare på de fire hv-spørgsmål, så er der større chance for, at man som patient fanger mulige fejl, siger Karen-Dorthe Bach Nielsen.

Et andet af kampagnens budskaber fokuserer på, at patienten skal fortælle lægen, hvilken medicin, de tager.

- Vi udskriver den medicin, patienten skal tage, men det er ikke lig med, at patienten tager den medicin. Nogle gange tager man ikke hele dosis, andre gange tager man mere og sommetider på andre tidspunkter, end det jeg som læge udskrev. Det er meget almindeligt, men det er vigtigt, at patienten husker at sige det til sin læge, for det kan have betydning for den medicinske behandling, fortæller Karen-Dorthe Bach Nielsen.

Fakta

  • Apotekerne har pligt til at tilbyde det billigste præparat. Derfor kan navn, indpakning og selve medicinen variere fra køb til køb, når du henter receptpligtig medicin på et apotek, selvom der er det samme aktive stof i præparatet.
  • Med animationsfilm, plakater og postkort fortæller Region Midtjylland borgerne om, at det er vigtigt at have tjek på sin medicin.
  • Kampagnematerialet kan ses hos læger, apoteker og hospitaler, samt på Region Midtjyllands Facebookside: www.facebook.com/regionmidtjylland/videos/1477850905631350/

 Kontaktoplysninger

Kan du svare på fire hv-spørgsmål om din medicin, er du med til at øge sikkerheden, lyder budskabet i en ny kampagne. Illustration: Region Midtjylland