19.09.2017

Siden 1997 har Fertilitetsklinikken på Regionshospitalet Skive hjulpet 6000 børn til verden. Det fejrer klinikken ved at invitere alle "sine" børn til 20 års fødselsdag lørdag den 30. september.

- Vi vil simpelthen så gerne se alle "vores" børn. Både de små nye og de helt store, som efterhånden er blevet 19 år og voksne, fortæller afdelingsbioanalytiker Betina Boel Povlsen.

Derfor har Fertilitetsklinikken i samarbejde med Skive Kommune, RENT LIV arrangeret en dag med mulighed for rundvisning på klinikken og kaffe på kanden. For selv om 20 år ikke er et formelt jubilæum, så er alle fødselsdage værd at fejre for en klinik, der selv har givet anledning til rundt regnet 6000 årlige fødselsdage.

Forskning og engagement giver bedre behandling

Da Fertilitetsklinikken slog dørene op tilbage i 1997 var det som en af de første offentlige klinikker uden for universitetshospitalerne. Siden har klinikken gjort sig umage for at være med i forreste felt – både hvad angår forskning, nye behandlingsmetoder og ikke mindst resultater.

Således kan klinikken også i dag bryste sig af flotte resultater, der ligger et godt stykke over landsgennemsnittet. Eksempelvis får 75 procent af klinikkens patienter et barn med hjem efter endt behandling.

- Vi vægter forskning og udvikling utroligt højt. På klinikken er der ansat en professor og derudover er der tilknyttet to udenlandske professorer på klinikken, ligesom Ph.d.-forskning er en naturlig del af vores arbejde. Det betyder, at patienterne ud over at få en individuel behandling også får den bedste og nyeste behandling, som findes, siger Betina Boel Povlsen, som selv har været med fra klinikkens begyndelse for 20 år siden.

Fra tabu til samtale

For medarbejderne på Fertilitetsklinikken er hverdagen fyldt med videnskab og biologi– men også med etiske temaer og store følelser. Og i løbet af klinikkens første 20 år er emnet fertilitetsbehandling gået fra tabu til samtaleemne.

- Der kommet langt mere åbenhed om fertilitetsbehandling i dag – også når det handler om børn, der er bragt til verden med hjælp fra donorer. Og vores fornemmelse er, at den åbenhed gavner både de voksne og deres børn, vurderer Betina Boel Povlsen.

Hun håber derfor, at mange vil benytte fødselsdagsinvitationen som en anledning til at vise deres børn, "hvor de kommer fra". I løbet af dagen vil der være mulighed for en rundvisning på klinikken og en snak med klinikkens personale. Samtidig har RENT LIV bidraget økonomisk til arrangementet, så der også bliver lidt underholdning til de mindste.

Fertilitetsklinikken på Regionshospitalet Skive fejrer fødselsdag lørdag den 30. september kl. 14-17 på Fertilitetsklinikken i Skive Sundhedshus, Resenvej 25, 7800 Skive. Af hensyn til planlægningen er tilmelding nødvendig og skal ske til brigitte.gyldensvaerd@midt.rm.dk

Flere oplysninger 

  • Afdelingsbioanalytiker Betina Boel Povlsen, tlf. 7844 5711