12.04.2018

- Hospitalsenheden Vest inviterer til Forskningens Døgn


Hvorfor er det vigtigt at kunne lugte og smage kaffen, og kan man træne sine smerter væk? Få svar på dette og meget mere til Forskningens Døgn i Holstebro og Herning d. 23. og 24. april. 

Forskningens Døgn er en årlig videnskabsfestival, der finder sted fra d. 20. – 26. april 2018 med events og foredrag over hele landet. I den anledning slår Hospitalsenheden Vest for første gang dørene op til to eftermiddage d. 23. og 24. april med foredrag om behandlinger og sygdomme, der berører tusindvis af danskere.

Henrik Gottlieb Hansen (A), formand for Hospitalsudvalget i Region Midtjylland, anerkender hospitalets initiativ, og roser programmet.

- Det er meget glædeligt, at hospitalsforskningen i Vestjylland deltager i Forskningens Døgn i år. Det er et spændende område med fokus på behandling af sygdomme, som berører mange borgere. Jeg vil derfor opfordre til, at man benytter denne gode mulighed for at blive klogere på mere af den forskning, der sker udenfor de store universitetshospitaler. 

Annette Haagerup, leder af NIDO | danmark, glæder sig til at byde alle med interesse for seneste nye viden og forskning velkommen til Forskningens Døgn.

- Uanset man er borger eller forskerspire, så er der megen aktuel og interessant viden at hente i hele programmet, som vi har sammensat med et udpluk fra hospitalets meget aktive og alsidige forskningsmiljø.

Hospitalsenheden Vest byder på i alt otte foredrag. Det er gratis at deltage, og kræver ingen tilmelding.

Her kommer en lille forsmag på, hvad man kan forvente at blive klogere på til Forskningens Døgn:

Få vakt sanserne i Holstebro d. 23. april

Hvor stor betydning har lugtesansen? Det opdager man ofte først, når den forsvinder. D. 23. april på Regionshospitalet Holstebro vil forskere fra Danmarks første Flavour klinik illustrere, hvordan smags- og lugtesansen virker, hvordan sanserne kan snyde os, og hvordan det komplekse samspil mellem sanserne fungerer, fortæller den ene af oplægsholderne, læge og ph.d. Alexander Fjældstad:

- Lugtesansen bliver ofte taget for givet, selv om den er en af de største bidragsydere til bl.a. smagsoplevelser. Så vi udforsker, hvad lugt egentlig er, hvordan smag er uden lugt, og hvad lugt betyder for os i vores hverdag. Det gør vi med små eksempler og forsøg, hvor deltagerne kan prøve det på egen næse.

I alt fire foredrag foregår i Foredragssal 1 og 2, Regionshospitalet Holstebro kl. 16.00 – 19.00:

 • Behandling af hjertestop og mavesår i kritisk syge patienter.
 • I videnskabens tjeneste: Når patienter låner deres krop til urinvejs-forskning.
 • Dagbog for intensivpatienter: Hjælp til at leve – ikke bare overleve.
 • Hverdagens skjulte sanseindtryk: Hvordan vi påvirkes af lugt og smag.

Slip for smerterne i Herning d. 24. april

Mange danskere har ondt i kroppens muskler og led. D. 24. april i Herning kan du høre, hvordan fysisk aktivitet og træning derhjemme kan hjælpe dig.

Fysioterapeuter og forskere ved universitetsklinikken Arbejdsmedicin har i samarbejde med Læge- og Patienthåndbogen udviklet en række nemme øvelsesvideoer, der gør det lettere at komme smerterne til livs, hvis man f.eks. enten har ondt i nakken, lænden, hoften, knæet eller skulderen.

- Vi ved fra forskning, at træning virker, og øvelserne er inddelt i tre sværhedsgrader, hvilket gør det nemt at komme i gang for de fleste, siger foredragsholder og seniorforsker David Høyrup Christiansen.

Foredraget veksler mellem oplæg og demonstration af praktiske øvelser.

I alt fire foredrag foregår i Auditoriet, Regionshospitalet Herning d. 24. april kl. 16.30 – 19.00:

 • Slip for smerterne – træn nemt, sikkert og simpelt!
 • Sjælden sygdom: Når knoglerne er for stærke.
 • Slidgigt og kunstige knæ: Hvor står vi lige nu?
 • Vold på jobbet: Hvem er udsat, og hvad kan vi gøre?

Fakta

Program for Forskningens Døgn i Holstebro og Herning

Find hele programmet og flere oplysninger på http://www.vest.rm.dk/forskningens-dogn

Et af Danmarks mest aktive regionale forskningshospitaler

 • Hospitalsenheden Vest har et livligt forskningsmiljø med godt 170 videnskabelige publikationer pr. år, 120 forskningsmedarbejdere, 40 ph.d.-studerende, otte professorer og tre universitetsklinikker fordelt mellem Regionshospitalet Herning og Holstebro.
 • Hospitalets forskning foregår på højt internationalt niveau med et særligt fokus på de store folke- og livstilssygdomme, og er kendetegnet ved at gå nye veje. Bl.a. via et tværfagligt og tværsektorielt forskningssamarbejde med både eksterne og interne partnere - f.eks. Aarhus Universitet, Health, Via University College og andre offentlige sektorer samt private investorer og udviklere.
 • I 2020 åbner NIDO | danmark som det nye center for forskning og uddannelse ved Regionshospitalet Gødstrup med laboratorier, biobank, faciliteter til forskning, færdigheds- og simulationstræning og undervisning med mere.

Om Forskningens Døgn

Uddannelses- og Forskningsministeriet er initiativtager til Forskningens Døgn, som har været afholdt siden 2005, og har til formål at:

 • Hylde forskningens helt grundlæggende element af ’nysgerrighed’.
 • Etablere mødesteder for forskere og befolkning.
 • Sætte fokus på, hvordan forskning og innovation er med til at løse samfundets udfordringer.
 • Inddrage borgerne i forskning og skabe flere relationer mellem samfund og forskere.

Læs mere om Forskningens Døgn fra d. 20. – 26. april 2018:

Yderligere oplysninger

 • Henrik Gottlieb Hansen (A), formand for Hospitalsudvalget i Region Midtjylland, tlf. 21299726.
 • Annette Haagerup, leder og forskningskoordinerende ledende overlæge for NIDO | danmark, Hospitalsenheden Vest, tlf. 24 61 99 31.
 • Alexander Fjældstad, læge og ph.d., Flavour Klinikken ved Øre-næse-halsafdelingen, Regionshospitalet Holstebro, tlf. 78 43 97 44.
 • David Høyrup Christiansen, seniorforsker ved Universitetsklinikken Arbejdsmedicin i Herning, tlf. 21 68 84 31.
 • Pressehenvendelser kan desuden ske til Merete Friis Jeppesen, kommunikationskonsulent, tlf. 29 62 44 47.

 

Hvor godt virker din lugtesans? Test den på Forskningens Døgn d. 23. april i Holstebro.
Læge og ph.d. Alexander Fjældstad, Flavour klinikken i Holstebro. Foto: Søren Braad Andersen.