14.03.2018 

Succes med skole, friplejehjem og whisky sender Landsbyprisen 2018 til den østlige del af Region Midtjylland. 

Ni sprudlende succesfulde midtjyske landsbysamfund har siden 2009 modtaget den årlige landsbypris. Nu er favoritten til nummer 10 fundet. Efter grundig ekspertvurdering og behandling i Udvalget for Regional Udvikling indstiller Forretningsudvalget nemlig til Regionsrådet, at Sall i Favrskov Kommune får Landsbyprisen 2018. 

Med prisen følger 150.000 kroner. Den gives for evnen til at skabe positiv udvikling - og ikke mindst for at vise en vej frem og væk fra den afvikling, der præger debatten om landdistrikter. 

Friskolen i Sall. Kilde: Sallnet.dk / Sall Beboerforening 

- Sall har via en række projekter med bred opbakning i hele byen vist, hvordan små samfund kan udnytte sine styrker og hvordan gode ideer trives i landdistrikterne. Det er præcis det, Landsbyprisen handler om, og det har juryen anerkendt, siger formand for Udvalget for Regional Udvikling i Region Midtjylland Jørgen Nørby. 

Frihed og whisky-finansiering 

Sall har en særdeles aktiv beboerforening og et lokalråd, der er involveret i landsbyens mange udviklingsprojekter. For eksempel er landsbyens friskole i 2016 blevet udvidet, ligesom Sall har etableret et Friplejehjem og en flot bypark. 

Lokalsamfundet kommer også til udtryk i byens erhvervsliv, hvor Sall Whisky Destillery i 2017 for alvor kom i gang. Bag virksomheden står syv lokale, der har fået medfinansiering fra 50 af landsbyens borgere. 

Eksperter giver point 

Fem kandidater har i 2018 dystet om Landsbyprisen. Favoritten er udpeget via pointgivning fra et panel bestående af eksperter med bopæl uden for Region Midtjylland. Regionsrådet træffer den endelige beslutning om vinderen af Landsbyprisen 2018 på sit møde tirsdag den 20 marts. 

- Landsbyprisen belønner det lokale engagement, som heldigvis blomstrer overalt i regionen, og som også kendetegner alle årets kandidater. I Sall har det det gennem de seneste år ført til nogle særdeles konkrete resultater, som vi tror på, andre kan lære noget af, siger Jørgen Nørby. 

Fakta

 • Regionsrådet uddeler hvert år landsbyprisen til en landsby eller gruppe af landsbyer, der har vist nye veje til fornyelse og udvikling. Med prisen følger et beløb på 150.000 kr., som kan anvendes til faciliteter og aktivitetsmuligheder til almen offentlig benyttelse i landsbyen. 
 • Kandidater til prisen indstilles af Lokale Aktionsgrupper (LAG) og af kommuner, der ikke har Lokale Aktionsgrupper. Fristen for indstilling af kandidater var 4. december 2017.
 • Et ekspertpanel vurderer de indstillede kandidater på baggrund af otte kriterier fastsat af Regionsrådet. 
 • Sall i Favrskov Kommune er favorit til Landsbyprisen 2018. Regionsrådet udpeger vinderen på sit møde den 20. marts, hvorefter prisen overrækkes i løbet af foråret. 

Flere oplysninger

   

Vindere af Landsbyprisen

   

Tidligere vindere af Region Midtjyllands Landsbypris:

 • Idom og Råsted i Holstebro Kommune (2009)
 • Spjald i Ringkøbing-Skjern Kommune (2010)
 • Endelave by i Horsens Kommune (2011)
 • Rødding i Skive Kommune (2012)
 • Nørager i Norddjurs Kommune (2013)
 • Ølstrup i Ringkøbing-Skjern Kommune (2014)
 • Glyngøre i Skive Kommune (2015)
 • Feldballe i Syddjurs Kommune (2016)
 • Nørre Nissum i Lemvig Kommune (2017)