23.11.2018

De 19 kommuner og Region Midtjylland har nu et bedre grundlag for at vurdere, hvilke uddannelser der er brug for på velfærdsområdet i fremtiden.

Kommunerne i regionen, i regi af Kommune Kontakt Rådet i Midtjylland, og Region Midtjylland har sammen bedt COWI undersøge behovet for velfærdsuddannede i det midtjyske område frem til år 2028.

Rapporten, der netop er udkommet, rummer bud på, hvor mange medarbejdere der bliver brug for på 15 forskellige fagområder som pædagog, folkeskolelærer, bioanalytiker og sygeplejerske.

Og om fremtiden byder på store, små eller ingen udfordringer med at rekruttere medarbejdere med disse uddannelser.

Undersøgelsen kan bl.a. bruges til at vurdere, om antallet af uddannelsespladser passer til fremtidens behov.

Fremtidens uddannelser skal tilpasses

Rapporten viser, at kommunerne bl.a. kommer til at mangle SOSU-assistenter, pædagoger og pædagogiske assistenter, mens regionen bl.a. kommer til at mangle hospitalsserviceassistenter, sygeplejersker og radiografer.

- Uddannelse tager tid. Derfor har vi brug for at kende vores behov i fremtiden, så vi kan sikre, at vi har uddannede nok med de uddannelser, vi får brug for, siger Steen Vindum (V), formand for Uddannelsesudvalget i KKR Midtjylland og borgmester i Silkeborg.

- Vi har fået et rigtigt godt grundlag for nu at tage en dialog med uddannelsesinstitutioner som VIA University College og SOSU-skolerne om dimensioneringen på uddannelserne, siger Anders Kühnau (S), regionsrådsformand.

På landsplan er der forhandlinger i gang mellem KL, Danske Regioner og regeringen om en aftale for, hvor mange social- og sundhedshjælpere og social- og sundhedsassistenter, der skal uddannes de kommende år.

Fakta

 

  • Undersøgelsen peger på at der særligt kommer til at mangle SOSU-assistenter, pædagogiske assistenter, hospitalsserviceassistenter, sygeplejersker og radiografer.
  • Rapporten ser ud fra en fremskrivning på fremtidens behov for faggrupperne Bioanalytikere, Ergoterapeuter, Ernæring og sundhed, Fysioterapeuter, Hospitalsserviceassistenter, Jordemødre, Lægesekretærer, Radiografer, Social- og sundhedshjælpere, Social- og sundhedsassistenter, Folkeskolelærere, Pædagoger, Pædagogiske assistenter, Socialrådgivere og Sygeplejersker.

Flere oplysninger