02.04.2019 

Europæisk Kulturregion løfter i dag sløret for programmet til kulturfestivalen GENOPDAG, der finder sted i hele regionen 1.-16. juni 2019. 

Find festivalprogrammet på www.genopdag.dk 

Når Europæisk Kulturregions festival GENOPDAG løber af stablen, bliver det med kulturoplevelser for enhver smag på et væld af både nye, gamle, store og små scener i alle 19 kommuner i Region Midtjylland. Temaet trækker tråde til sloganet "Gentænk" (Rethink) fra kulturhovedstadsåret, som Europæisk Kulturregion står på skuldrene af, og fokuserer samtidig på kulturarv og sammenhængskraft i regionen. 

Grafik med påskriften Europæisk Kulturregion - festival 1.-16. juni 2019 - GENOPDAG.

- Med GENOPDAG skal vi dykke ned i vores region på nye, anderledes og tankevækkende måder. Vi prioriterer kulturen højt i Region Midtjylland, og festivalen er en måde at vise, at også i kulturen er vi stærkest, når vi arbejder sammen. Jeg er meget stolt af det program, vi kan præsentere i dag, og jeg glæder mig til at komme ud og genopdage Midtjylland i juni, siger regionsrådsformand Anders Kühnau (S).

Alternative scener og mærkelighedsskala 

Mange af festivalens arrangementer tager plads uden for de traditionelle scener. Det Ringkøbing-baserede Teatret OMs projekt "Lighthouses" finder for eksempel sted ved forskellige fyrtårne, Foreningen Skjulte Steder i Aarhus præsenterer med "Betonkadaver" performance og kunstudstilling i bunkere på vestkysten, "Livets Vand" af Hakkehuset og River Art i Silkeborg rejser på Gudenåen mod udløbet i havet, og Det Kongelige Teaters mega-forestilling "Kong Arthur" følger op på Aarhus 2017-succesen "Røde Orm" og indtager Moesgaard Museums udearealer.

Festivalen byder også på en tur med det Silkeborg-baserede teater Magistratens alternative busrute "Linje S", hvor en gammel London-dobbeltdækker forvandles til en rullende kulturinstitution og kører ud med teaterforestillinger og stand-up til blandt andet udsatte boligområder. Alle kan desuden ringe efter Kunstpartiets "Kunst-bulance" fra Holstebro, der rykker ud med kunst som alternativ medicin og løser kulturelle nødsituationer i syv kommuner. 

- Jeg glæder mig til at opleve den enorme kulturelle spændvidde, som vi i fællesskab kan præstere, og jeg håber, mange vil komme ud og være med. Over hele regionen kan vi se frem til anderledes kulturoplevelser af høj kvalitet fra både store og små aktører, når vi genopdager kulturen i spændende rammer – lige fra fyrtårne og bunkere til dobbeltdækkerbusser og Gudenåen, siger formand for Kommunekontaktrådet (KKR) i Region Midtjylland og borgmester i Randers Kommune, Torben Hansen (S).

Men det er ikke kun scenerne, der er alternative. Der er nemlig masser af skæve og anderledes tiltag, og derfor indeholder programmet også en række nye elementer til inspiration for publikum. Festivalens arrangementer måles således også på blandt andet mærkelighed, hyggefaktor, lattermuskelaktivitet og pres på tårekanalen. 

FN's verdensmål sanseliggøres 

Et tema, der går igen flere steder i programmet, er FNs 17 verdensmål for bæredygtig udvikling. Teatret Svalegangen i Aarhus samarbejder med blandt andre Black Box Dance Company i Holstebro, The Animation Workshop i Viborg, NRGi og FNs nordiske kontor om megaprojektet "UNITED CHANGE", der vil sanseliggøre FNs verdensmål med forestillinger i byrummet, hvor publikum kan opleve en 150 personers flashmob, en kvinde på toppen af et skraldebjerg og en klimacafé med masser af grønne debatter. 

Et andet festivalprojekt, som arbejder med verdensmålene, er "Sange til Verden" af Kulturprinsen i Viborg og BUM Netværk for Børne- og Ungekultur i Region Midtjylland, der præsenterer syv nye børnesange skrevet af unge musiktalenter fra regionen i samarbejde med sangskriveren Gisli Gislason. Under festivalen kan de nye sange opleves, når forskellige børnekor sammen med Aarhus Jazz Orchestra giver syv koncerter rundt omkring i regionen. 

- Det er så dejligt, at "Sange til Verden" kommer rundt og bliver brugt af både børnehaver og masser af skoleklasser i hele regionen. Det er fantastisk at opleve, hvordan musikken er med til at motivere lærere og pædagoger til at arbejde på nye måder med de 17 verdensmål sammen med børn og unge. Vi håber, at sangene når langt ud og får et langt liv, da de også kan bruges af alle som nye fællessange, siger centerchef for Kulturprinsen, Ulla Voss Gjesing.

Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.

Kontakt

   

  • Anders Kühnau (S), formand for Regionsrådet i Region Midtjylland
    Telefon: 23 60 27 68 / E-mail: kuhnau@rr.rm.dk 
  • Torben Hansen (S), borgmester, Randers Kommune og formand for Kommunekontaktrådet (KKR) i Midtjylland
    Telefon: 40 93 10 25 / E-mail: torben.hansen@randers.dk
  • Ulla Voss Gjesing, centerchef, Kulturprinsen i Viborg
    Telefon: 21 29 19 01 / E-mail: uvg@kulturprinsen.dk 
  • For yderligere information:
    Amalie Møller Christensen, kommunikationsansvarlig, Europæisk Kulturregion
    Telefon: 24 75 37 95 / E-mail: amachi@rm.dk

Om kulturregionen

Gå til europæisk kulturregions hjemmeside
  • Europæisk Kulturregion er et samarbejde mellem Region Midtjylland og alle 19 kommuner i regionen, som sammen skabte Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017. 
  • Europæisk Kulturregion bygger på erfaringerne fra Aarhus 2017 og fokuserer på borgerrettede arrangementer og projekter, der dyrker samarbejdet, sikrer geografisk spredning og har internationalt perspektiv. 
  • Projektet varer foreløbig i to år indtil 1. januar 2020. 
  • Samarbejdet finansieres på den måde, at hver kommune bidrager med en krone per borger per år, og Region Midtjylland bidrager med samme beløb. Det giver i alt projektet et budget på 5,2 millioner kroner i 2018-2019. Herudover stiller Region Midtjylland 2 årsværk til rådighed og varetager således sekretariatsfunktionen og administrationen af samarbejdet. 
  • Kulturfestivalen GENOPDAG har et samlet budget på 16.511.000 kr., heraf en bevilling på 3.433.000 kr. fra Europæisk Kulturregion. 
  • Læs meget mere om Europæisk Kulturregion på http://www.kulturregion.dk/