20.08.2019

Nye forskningsresultater fra Regionshospitalet Silkeborg indikerer, at kosttilskud med mælkesyrebakterier har en effekt i forhold til at mindske en bestemt type langvarige lænderygsmerter.  

Der findes i dag ingen effektive behandlinger til langvarige rygsmerter, specielt ikke til den type rygsmerter, hvor MR-scanning viser såkaldte Modic type 1 forandringer. Et nyt forskningsprojekt har undersøgt, om kosttilskud med mælkesyrebakterier kan mindske disse rygsmerter, og det tyder det på, at det kan.

Forskerne fra Regionshospitalet Silkeborg har foretaget en lodtrækningsundersøgelse, hvor nogle patienter fik et præparat med mælkesyrebakterier mod rygsmerterne, og andre fik en placebo-behandling. 89 patienter indgik i undersøgelsen, og hverken patienter eller læge har været bekendt med, hvilken behandling der blev givet undervejs i projektet. 

Undersøgelsen viste en lille effekt af den aktive behandling på længere sigt sammenlignet med placebo. Efter 3 måneders behandling viste undersøgelsen ingen forskel, men efter 1 års behandling med mælkesyrebakterier blev der målt en lille effekt. I behandlingsgruppen blev rygsmerterne reduceret med 22 %, og der var ingen bivirkninger, som skyldtes behandlingen – det vil sige ingen forskel på de to behandlingsgrupper. I placebo-gruppen blev rygsmerterne reduceret med 7 %.

I forskergruppen diskuteres det, hvorvidt en reduktion af rygsmerter på 22 % er en klinisk relevant effekt. Ofte kalder man først en bedring på over 30 % klinisk relevant.

I undersøgelsen er anvendt kapsler med en bestemt type mælkesyrebakterier. Firmaet Pharmaforce Aps har leveret de aktive kapsler med mælkesyrebakterier (Dicoflor) og placebo-kapslerne. Undersøgelsen er støttet af Gigtforeningen og publiceret i det internationale tidsskrift European Spine Journal.

Yderligere oplysninger:

Ole Kudsk Jensen

Overlæge, ph.d., klinisk lektor

Den Regionale Rygklinik, Forskningsenheden for Sygemeldte, Diagnostisk Center, Regionshospitalet Silkeborg

Mobil: 2098 7452

E-mail: olejensen@rm.dk